Witteveense Boys: “88 zonnepanelen verdienen zichzelf dubbel en dwars terug”

Voor veel clubs heeft verduurzamen geen prioriteit, terwijl je veel geld kunt besparen. Voor de Witteveense Boys was het in 2015 bittere noodzaak om te kijken naar duurzame maatregelen toen de gemeente aankondigde dat vanaf 2018 de club zelf voor de volledige energienota moest opdraaien.

Roel Seele, voorzitter van de club: “We werden een aantal jaren geleden door de gemeente getriggerd. Per jaar kregen we steeds meer energielasten voor eigen rekening, om in 2019 de volledige nota voor de kiezen te krijgen. Dat betekende een verhoging van € 2.000,- naar € 9.000,- per jaar! We moesten besparen! Dus we zijn dat jaar meteen begonnen met duurzame maatregelen. Eerst met ledlampen in het gebouw en een warmwater-tijdklok, dat gaf al een enorme besparing.”

“In 2016 hebben we een volledige verbouwing gehad: een nieuw kunstgrasveld met led veldverlichting en nieuwe kleedkamers. In plaats van een CV-ketel, hebben we bewust gekozen voor een luchtwarmtepomp, dat scheelt 90% in het gebruik van aardgas, al het warmwater en de vloerverwarming draait daar op. De aanschafkosten waren veel hoger, die konden we terug verdienen door bijna de gehele verbouwing zelf met vrijwilligers uit te voeren.”

“Daarna hebben we de energienota onder de loep genomen, en berekend dat we 88 zonnepanelen nodig hadden om zelfvoorzienend te zijn. Die investering konden we dragen met een BOSA-subsidie. De totale rekening is nu lager dan 5 jaar geleden. Pure winst.”
Witteveense Boys werd uitgeroepen tot ‘Duurzaamste sportvereniging van Drenthe 2019’.

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist

Paul van Dijk

Mijn naam is Paul van Dijk en ik ben sinds 2002 werkzaam als Senior Verenigingsadviseur en projectleider bij SportDrenthe. Vanuit deze functie ondersteun en adviseer ik sportverenigingen, inhoudelijk en als procesbegeleider, bij diverse onderwerpen om ervoor te zorgen dat het (nog) vitale(re) organisaties worden en blijven.

pjvandijk@sportdrenthe.nl