““We zijn een gezellige, maar ook betrokken vereniging, waarbij het niet alleen om de sport gaat”

Korfbalvereniging Vitesse uit Beilen heeft grote stappen gezet richting een gezonde sportomgeving. Zo is de sportaccommodatie aan de Eursingerweg rookvrij geworden en hebben ze een Verantwoord Alcoholbeleid ingesteld. De borden en badges die ze hiermee hebben verdiend zijn beschikbaar gesteld door het team Gezond in Midden-Drenthe en werden door wethouder Erjen Derks overhandigd aan het bestuur.

Henk Weggen, voorzitter van Vitesse: “We zijn een gezellige, maar ook betrokken vereniging, waarbij het niet alleen om de sport gaat. We vinden het dan ook belangrijk dat we een gezonde omgeving voor onze leden creëren. Hier past het voeren van een verantwoord alcoholbeleid bij en met het rookvrij maken van onze accommodatie willen we ons inzetten voor een rookvrije generatie. Daarnaast zijn we ook nog druk bezig met een gezonder voedingsaanbod in onze kantine. Op deze manier proberen we als vereniging onze verantwoordelijkheid te nemen”.

Yvonne Koster van het team Gezond in Midden-Drenthe: “Het is mooi om te zien dat een vereniging als Vitesse zich actief inzet voor een rookvrije generatie. Jongeren komen hier niet meer in aanraking met roken en dat is een belangrijke stap. We zijn blij dat we hier ons steentje aan hebben kunnen bijdragen. We hopen dat meer verenigingen volgen en hiervoor contact met ons opnemen via contact@gezondinmiddendrenthe.nl.”

Uit dat zelfde team is Wineke Holtrop met Vitesse aan de slag gegaan met de JOGG-Teamfit werkwijze op het gebied van Verantwoord Alcoholbeleid, Rookvrij Sportterrein en Gezonder Voedingsaanbod. “In oktober werden we door Vitesse uitgenodigd voor een gesprek op maat en nu staan we hier al om de eerste twee Topprestatiebadges te overhandigen die ze hebben verdiend. Zo snel kan het dus gaan” aldus Wineke Holtrop. “Nu de kantine weer open mag gaan ze ook nog op het gebied van voeding aan de slag. Ik heb er dus alle vertrouwen in dat we ze binnenkort ook de Topprestatiebadge Gezonder Voedingsaanbod kunnen overhandigen”.

Lokaal sportakkoord

Begin 2021 is er een lokaal sportakkoord getekend met diverse ambities, waaronder de ambitie Gezond in Midden-Drenthe. Enthousiaste partners zijn aangehaakt op deze ambitie en aangesloten bij de werkgroep, waaronder Vitesse. Tijdens de overleggen kwam al gauw naar voren dat Vitesse al langer ambities heeft naar een gezondere sportomgeving, waaronder in eerste instantie een rookvrij sportterrein.

JOGG-Teamfit werkwijze

In oktober 2021 is Vitesse gestart om nog meer stappen te zetten binnen de gezonde sportomgeving. Vitesse nodigde JOGG-Teamfit coach Wineke Holtrop en Yvonne Koster van het team Gezond in Midden-Drenthe uit op de club voor een eerste gesprek op maat. Vitesse had op dat moment al heel veel stappen gezet naar het realiseren van een rookvrij sportterrein.

Tijdens de afspraak werd de huidige situatie in kaart gebracht en werd de JOGG-Teamfit werkwijze toegelicht. Vitesse gaf aan dat ze met alle drie thema’s van de gezonde sportomgeving aan de slag wilden. Dit zijn Verantwoord Alcoholbeleid, Gezonder Voedingsaanbod en Rookvrij Sportterrein. Na het adviesgesprek is Vitesse aan de slag gegaan met het bepalen van ambities aan de hand van Challenges en zo hebben ze stap voor stap gewerkt naar twee Topprestatiebadges! Vitesse heeft ook al stappen gezet binnen hun Gezonder Voedingsaanbod en gaan ook voor deze Topprestatiebadge!

Wat is JOGG-Teamfit?

Teamfit is de werkwijze waarmee JOGG zich inzet om de omgevingen waar kinderen komen gezonder te maken. JOGG-Teamfit zet zich in voor gezonder aanbod bij sport- en buurtlocaties. Denk aan zwembaden, sporthallen, sportverenigingen, maar nu ook bij kinderboerderijen, speeltuinen en dorpshuizen. In de sportomgeving begeleiden we ook bij het rookvrij maken van het sportterrein en het opstellen van verantwoord alcoholbeleid.

Ook aan de slag?

We hopen dat meer verenigingen volgen en hiervoor contact met ons opnemen via contact@gezondinmiddendrenthe.nl.

Neem contact op met JOGG-Teamfit coach Drenthe, Wineke Holtrop wineke.holtrop@teamfit.nl 0640415591 of kijk op onze teamfitpagina en zie voor meer info: jogg-teamfit.nl/

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist

Wineke Holtrop

Mijn naam is Wineke Holtrop, ik ben Sportconsulente bij SportDrenthe en met de twee projecten Team:Fit en MDT (maatschappelijke diensttijd) ben ik betrokken bij Sportclub Drenthe.

wholtrop@sportdrenthe.nl