Vako Vries: “Weet je: we spelen geen Champions League”

Positief coachen. De focus op zelfvertrouwen, plezier en ontwikkelen, niet meer op winnen of kampioen worden. Het klinkt zo makkelijk, maar binnen menig sportvereniging is deze omslag moeilijk te maken. Voetbalvereniging V.A.K.O. uit Vries kreeg het voor elkaar door deel te nemen aan de pilot POD Sport in samenwerking met SportDrenthe en de gemeente.

Mike Baalmans (technisch jeugd coördinator seizoen ‘17-‘18) vertelt: “Ongeveer twee seizoenen geleden attendeerde Anne Prins van SportDrenthe ons op de pilot POD Sport. We zijn meteen aangehaakt, want het gedachtengoed van positief coachen sprak ons direct aan. Onze trainers en leiders hebben de grootste invloed op de jeugd en op het technisch beleid; met deze groep zijn we aan de slag gegaan. Focus op positief coachen, plezier en ontwikkelen.”

“Op een trainingsavond hebben we samen met de buurtsportcoach en leden van het Sociale Team alle leiders en trainers uitgelegd wat het idee was en vervolgens in tweetallen besproken hoe ze het konden toepassen binnen hun team. Het individuele karakter van deze benadering maakt dat het binnen ieder team toepasbaar is, onafhankelijk van de samenstelling. Vragen als: ‘hoe houd ik kinderen een uur scherp’, ‘hoe zorg ik ervoor dat ze allemaal de spanningsboog houden’ en ‘hoe voorkom ik dat iemand buiten de groep valt’, zijn voorbeelden van vragen die direct door de buurtsportcoaches konden worden beantwoord. Hierdoor konden ze ‘probleemgevallen’ die ze in hun eigen teams voorzagen direct tackelen. Ik kan iedere vereniging aanraden om op deze manier met trainers te gaan sparren, dan ga je van brandjes blussen naar een structurele oplossing, die ook nog eens energie geeft.”

Op de foto: “Plezier gaat hand in hand met zelfvertrouwen en ontwikkeling”

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist

Anne Prins

Mijn naam is Anne Prins, sinds 1999 Senior Verenigingsadviseur bij SportDrenthe. Uiteraard ben ik dan ook betrokken bij Sportclub Drenthe. Vanuit mijn functie ben ik 3-4 avonden op pad om verenigingen te adviseren/helpen

aprins@sportdrenthe.nl