Gymnastiek in Roden en Nieuw-Roden samen sterker

Roden en Nieuw-Roden, twee dorpen, twee gymverenigingen en beide liepen zij aan tegen steeds minder leden en vrijwilligers. “Bij V&L was het redelijk crisis”, zo vertelt voormalig bestuurslid Kim Verschuure. “Het oude bestuur stapte op en er was geen opvolging. Een aantal daadkrachtige ouders klopten bij ons aan met de vraag: ‘Moeten we niet gaan samenwerken?’ Wij wilden dat al veel langer, dus nu konden we gas geven.”

Een fusie van twee verenigingen is nooit een eenvoudig traject. V&L is bijvoorbeeld een zeer oude vereniging met een rijk verleden. De club bestond al 90 jaar en daarmee een van de oudste verenigingen van Roden. Maar ook VOG, traditioneel de gymnastiekvereniging van Nieuw-Roden en ook al 55 jaar oud, heeft zich sterk ontwikkeld en heeft leden uit Roden en omstreken. Beide verenigingen willen verschillende vormen van gymnastiek en turnen aanbieden, gezelligheid en prestaties met elkaar combineren. Maar beide liepen vast als het gaat om ledenbehoud, vrijwilligers, een sterk bestuur en het rond krijgen van de begroting.
“Al vrij snel zijn we gaan zoeken naar een onpartijdige adviseur die ons kon ondersteunen in het traject. Want wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij een fusie? Wij zijn allemaal vrijwilligers en hebben geen kennis van wet- en regelgeving. Bovendien praten we wel over twee clubs, met elk een eigen cultuur en achterban.” In potentie hebben we het hier om een sterke vereniging met 300-350 leden. Maar mensen zullen ook iets los moeten laten, wat altijd pijn doet.

“Anne Prins van SportDrenthe was voor ons de aangewezen man, hij is enthousiast en kent het klappen van de zweep. Vanuit de gemeente kregen we de financiële ondersteuning die we nodig hadden om hem te kunnen betrekken. We zitten nu in het staartje van het fusietraject en zijn bezig met de start van het nieuwe seizoen en de grote opening in oktober. Er komt nog best veel op ons af; de ledenadministratie moet bijvoorbeeld opnieuw, je moet de taken van de vrijwilligers op elkaar afstemmen. De laatste handtekeningen moet nog worden gezet. Deze taken hebben we nu verdeeld. Wij hebben er samen met de leden alle vertrouwen in dat we een mooie en gezonde toekomst tegemoet gaan, mede dankzij het enthousiasme en de begeleiding van Anne.”
Vanaf het nieuwe seizoen zal er een nieuwe vereniging zijn met de focus op zowel gymnastiek en tunren: GSV Statera. De nieuwe naam is vanuit de leden naar voren gekomen en staat voor ‘evenwicht’. Het doel is een gezonde vereniging met een mooi evenwicht tussen sport, spel, gymnastiek en turnen. Ieder kan hier terecht op zijn of haar eigen niveau.

Bel mij terug over dit onderwerp

De specialist

Anne Prins

Mijn naam is Anne Prins, sinds 1999 Senior Verenigingsadviseur bij SportDrenthe. Uiteraard ben ik dan ook betrokken bij Sportclub Drenthe. Vanuit mijn functie ben ik 3-4 avonden op pad om verenigingen te adviseren/helpen

aprins@sportdrenthe.nl