Onze Club = Jouw Club
Bij het Hoogeveens Sportakkoord draait alles om het creëren van kansen voor iedere inwoner in de gemeente Hoogeveen. Samen met talloze stakeholders die direct en indirect betrokken zijn bij sport en bewegen, zijn er ambitieuze doelen gesteld.
Er zijn duidelijke speerpunten opgesteld: Stimuleren van een leven lang bewegen en de bewegingsvaardigheid van jong tot oud bevorderen. Ook wil de gemeente Hoogeveen bijdragen aan vitale sportclubs en het creëren/ waarborgen van een positief sportklimaat, waar iedereen zich welkom voelt. Daarnaast is inclusiviteit een absolute prioriteit. Iedere inwoner moet de mogelijkheid hebben om actief deel te nemen aan sport en bewegen.
Dankzij de inzet van de sportfunctionarissen van Sportief Hoogeveen zijn er al grote successen geboekt. Inmiddels zijn er een tal van kwetsbare kinderen en jongeren bereikt en enthousiast gemaakt voor sportdeelname bij een sportclub, mede door de ondersteuning vanuit het jeugdsport- en cultuurfonds en specifieke projecten en activiteiten. Het is gebleken dat sport en bewegen laagdrempelig en toegankelijk is voor allerlei doelgroepen. Ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt, bij het sporten telt maar één ding: Iedereen doet mee.
Ook in de gemeente Hoogeveen wordt er opgemerkt dat de specifieke ondersteuning en het aanbod van sportclubs en -aanbieders niet altijd volledig aansluit bij de behoeften van elke deelnemer. Hierdoor blijft het verbeteren van het pedagogisch sportklimaat een voortdurend aandachtspunt. Vrijwillige trainers, coaches en begeleiders vinden het niet altijd eenvoudig om kwetsbare doelgroepen optimaal te begeleiden.
Hierdoor bundelen de gemeente Hoogeveen en SportDrenthe hun krachten en introduceren ze een innovatieve aanpak. Het doel hiervan is om een kindgerichte benadering te implementeren bij sportclubs, ook voor kwetsbare groepen. Kinderen op de juiste manier aanspreken, passende begeleiding bieden en ouders betrekken zijn hier een aantal voorbeelden van, zodat ieder kind plezier kan beleven en zich kan ontwikkelen op zijn/haar eigen niveau.
Met dit project wordt er gestreefd naar een naadloze verbinding tussen thuis, onderwijs, buurt en de sportclub. De kwaliteit van het sportaanbod wordt onder de loep genomen waarbij het belangrijkste is dat de deelnemer een doorgaande lijn ervaart, tijdens de gehele sportcyclus.
Samen met u willen we bouwen aan een gemeenschap waarin iedereen de voordelen van sport en bewegen kan ervaren.
VERVOLGTRAJECTEN N.A.V. HET SPORTCONGRES
Tijdens het Sportcongres Hoogeveen hebben we een breed scala aan workshops georganiseerd waarbij er meer informatie en inspiratie opgedaan kon worden over specifieke onderwerpen.
Tijdens elke workshop was er de mogelijkheid om u in te schrijven voor een vervolgtraject waarbij we jullie graag helpen met jullie vraagstuk omtrent het onderwerp. Zie hieronder nogmaals de informatie rondom de workshops.
Wilt u zich aanmelden voor een vervolgtraject? Vul dan het formulier hiernaast in, wij nemen vervolgens contact met u op!
AANMELDEN VERVOLGTRAJECT
Workshops
- Veilige kleedkamer | Gegeven door: Marrijtje Molenhuis, projectleider Veilige Kleedkamer.
Welkom zijn en welkom voelen zijn twee verschillende dingen. Hoewel onveilige situaties rondom coaches veel in de pers komen, blijkt uit onderzoek dat met name teamgenoten verantwoordelijk zijn voor de meeste negatieve ervaringen in de sport. Wat kunnen we als club én als begeleiders doen om de sociale veiligheid binnen teams te vergroten, bijvoorbeeld voor mensen met een andere seksuele oriëntatie? - Sociaal veilige club | Gegeven door: Edith Frijlink, verenigingsadviseur NOC*NSF.
Hoe voldoe je als sportaanbieder aan de basisvoorwaarden van een sociale veilige sport? Wat moet je als bestuurder of ondernemer minimaal geregeld hebben om ongewenst gedrag te voorkomen. We bespreken het High 5! Stappenplan voor een sociaal veilige sport. - Buurtsportcoaches, wat heb je eraan? | Gegeven door: Buurtsportcoaches gemeente Hoogeveen.
De sportfunctionarissen / buurtsportcoaches zijn aanjagers van sport en bewegen voor specifieke doelgroepen en verbinders tussen de verschillende partijen die actief zijn binnen het veld van sport en bewegen. Maar wat kunnen ze voor u betekenen? - Subsidies en duurzaamheid | Gegeven door: Paul van Dijk, projectleider Drenthe Sport Duurzaam.
Verduurzamen kan op lange termijn zorgen voor een flinke besparing. Maar hoe kom je aan de middelen om een investering te kunnen doen? Onze duurzaamheids- en financieel specialist neemt u mee in de wereld van subsidies, BOSA en verduurzaming. - Gezonde kantine | Gegeven door: Wineke Holtrop, procesbegeleider JOGG-TeamFit
Het aanbieden van een gezond alternatief in de kantine vergt wat energie, maar brengt ook veel voordelen. Met een aantrekkelijk en divers assortiment in de kantine bied je afwisseling, draag je als club bij aan een gezondere leefomgeving van de sporter, maar kan zelfs een omzetstijging gehaald worden. - Sportplezier met het pedagogisch kompas | Gegeven door: Hans Slender, Adviseur lokale sport Drenthe.
Training geven is geen eenvoudige opgave. Hoe zorg je er voor dat de sporter niet alleen beter wordt en gemotiveerd blijft, maar zich ook prettig voelt en het gevoel krijgt dat hij of zij gezien wordt? Het ontwikkelen van het pedagogisch handelen van een coach zorgt niet alleen voor meer plezier en minder uitval, maar ook voor betere prestaties. - Besturen met impact | Gegeven door: Mark Altena en Niek Hollewand, KNVB
De rol van bestuurder wordt in een veranderende samenleving steeds uitdagender en complexer. Dat vraagt veel van een bestuurder, maar het biedt ook mooie uitdagingen om op persoonlijk vlak stappen te maken. Besturen met impact zorgt voor verdieping om de club nog beter georganiseerd te krijgen. - Clubkadercoaching / trainersbegeleiding | Spreker volgt.
Ieder kind verdient goede begeleiding, maar hoe geef je elke trainer/coach voldoende aandacht en zorg je dat zij over de juiste bagage beschikken. Trainersbegeleiding is essentieel om de didactische en pedagogische bekwaamheid van jeugdtrainers te verhogen.