Zoeken

Waarom stoppen leden met voetballen?

De KNVB doet als sinds 2013 systematisch onderzoek naar het stoppen van voetballers. In deze jaren hebben zij van 28.500 voetballers of ouders van voetballers inzicht in de zogenoemde uitstroommotieven. Op de vraag waarom stopt de oudere jeugd in zulke grote aantallen krijgen wij bij bijna alle clubs als antwoord: ze hebben het druk, ze willen werken op zaterdag, ze willen niet meer vast zitten aan trainingsavonden. Maar het onderzoek confronteert ons met een veel pijnlijker conclusie, de voornaamste reden is eenvoudig: ze zijn het plezier verloren.

Onderzoek uitstroom
Zeker, de bekende motieven geen tijd meer, verhuizing, studie en blessure komen zeker voor. Een deel van de voetballers stopt omdat ze liever een andere sport gaan doen, prima natuurlijk. Een klein deel stopt om financiële redenen, wat natuurlijk erg treurig is. Gelukkig streven we er met het Jeugdfonds Sport & Cultuur naar om dit zo veel mogelijk te voorkomen. Maar het onderzoek laat dus ook zien dat bijna 50% van de stoppers afhaakt omdat ze het plezier kwijt zijn. Het gebrek aan plezier wordt veroorzaakt door factoren die binnen de invloedsfeer van de sport ligt. Hierbij blijft toch het gevoel hangen dat we meer hadden kunnen doen.

De KNVB gaat het ‘gebrek aan plezier’ nog verder uitdiepen en onderzoeken. Deze factor is namelijk het meest beïnvloedbaar (samen met blessurepreventie). Maar liefst 36,7% van de voetballers die het plezier kwijt is geeft aan gestopt te zijn vanwege het team. De sfeer binnen het team, pestgedrag, maar ook niet meer bij vrienden ingedeeld worden zijn hier onderdeel van. Ruim 30% is gestopt omdat ze geen plezier meer hadden in de sport voetbal zelf en iets meer dan 25% stopte vanwege de trainer of coach. Voor 23% waren zaken die binnen de vereniging speelden een reden om er een punt achter te zetten. Ook opvallend is de 20% die aangeeft dat ze zijn gestopt vanwege een onsportieve sfeer op de velden. Mannen en vrouwen gaven ongeveer even vaak dezelfde reden aan. Met name waar de oorzaak binnen het team, de club of bij de trainer/coach ligt, is er voor de vereniging natuurlijk werk aan de winkel.

De trainer/coach is essentieel
Bijna de helft van de respondenten (49,1%) die stopte vanwege de trainer, werd op dat moment getraind door een ouder/verzorger van henzelf of van een teamgenoot. In 30% van de gevallen was het een trainer van de club. Maar waar schortte het bij die trainers dan precies aan? Vaak was de kwaliteit van de trainingen onvoldoende (43%). Ook gaven veel gestopte voetballers aan dat de trainer van hen geen betere voetballers wist te maken (38,1%). Daarnaast zijn ‘mijn trainer/coach gaf mij niet het gevoel dat ik een waardevolle bijdrage leverde tijdens de wedstrijd’ (35,9%), ‘mijn trainer/coach had het team niet onder controle’ (35%) en ‘mijn trainer/coach had alleen aandacht voor de beste spelers in het team’ (31,8%) veel gekozen. Zowel bij de mannen als de vrouwen zijn dit de meest gekozen argumenten.

De rol van de trainer/coach wordt nogal eens onderschat. Meerjarig onderzoek naar een pedagogisch sportklimaat liet zien dat een goede jeugdtrainer zowel zorgt voor de motivatie, plezier als het ontwikkelen als sporter (=didactiek) als aandacht, zorgzaamheid en een sociaal veilige sfeer (=pedagogiek). Het jeugdsportkompas biedt handvaten op al deze thema’s die door de voetballers worden aangeduid als redenen om te stoppen. Onervaren trainers schieten soms te kort in de bovenkant van het kompas, maar juist de zeer fanatieke trainers vergeten soms de onderkant van het kompas.

Langzaam aan leren we steeds meer over waarom leden afhaken bij hun sportbeoefening en de conclusie is keer op keer dat een deel hiervan voorkomen had kunnen worden. Minder focus op alleen maar presteren en meer op plezier en ontwikkeling. Meer aandacht op de sfeer en sociale veiligheid in de kleedkamer, maar ook op en rondom de velden. Meer investeren in de kwaliteit van de begeleiding, die voor elke sporter toch echt essentieel is. Samen met de sportbonden zouden we hier in Drenthe graag mee aan de slag willen!

 

Drentse Week van de Veilige Sport
NOC*NSF, de twaalf Drentse gemeenten, provincie Drenthe en SportDrenthe hebben de handen ineen geslagen om sportclubs te helpen de Drentse sport nog een beetje veiliger en leuker te maken. Er zijn verschillende ondersteuningsmogelijkheden en projecten om op aan te haken en samen met de leden, trainer/coaches en ouders met deze thema’s aan de slag te gaan.

Van 18-21 maart organiseren wij de Drentse Week van de Veilige Sport met vier inspiratie avonden verspreid over Drenthe. NOC*NSF neemt ons mee in de basiseisen sociale veiligheid en ook het pedagogisch klimaat en de ondersteuningsmogelijkheden komen aan bod. Zorg dat je als club erbij bent, geef je nu op: https://sportclubdrenthe.nl/agenda/drentse-week-van-de-veilige-sport

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in