De verkiezing
De jury, bestaande uit gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe, Hans de Lang, directeur-bestuurder van SportDrenthe en Reinder Hoekstra directeur-bestuurder van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, hebben aan de hand van een aantal criteria drie genomineerden geselecteerd. Er is gekeken naar de uitgevoerde maatregelen, de energie- en of gasbesparing en hoe de vereniging het verhaal van haar verduurzaming heeft uitgedragen; of de vereniging leden en omwonenden heeft betrokken.
De keuze
VV Witteveense Boys ’87 kwam hierbij als winnaar uit de bus. Deze vereniging heeft zich optimaal ingezet voor verduurzaming. Er is dak- en vloerisolatie aangebracht en er werden zonnepanelen, een luchtwarmtepomp en ledverlichting in het gebouw en op het veld geplaatst. Ook vergrootte de vereniging de bewustwording van energieverbruik bij haar leden en andere sportverenigingen in de provincie. Daarmee reikt het positieve verhaal verder dan de eigen vereniging en andere sportverenigingen in de provincie. En dat is precies de gedachte achter het project Drenthe Sport Duurzaam.
Vol trots nam voorzitter Roel Seele de bokaal van gedeputeerde Tjisse Stelpstra in ontvangst. Seele: ‘In 2015 zijn we gestart met energiebesparende maatregelen en investeringen. Vergeleken met toen is het gasverbruik met 85% en het elektriciteitsgebruik met 81% gedaald. Dat is mooi voor het milieu en ook mooi voor de clubkas! De komende jaren investeren we verder om het verbruik nog verder omlaag te brengen‘.
Drenthe Sport Duurzaam
In 2017 zijn SportDrenthe en het Drents Energieloket en de Natuur en Milieufederatie Drenthe gezamenlijk gestart met het project Drenthe Sport Duurzaam, om Drentse buitensportverenigingen te helpen met verduurzaming. Met het inzicht van de energiescan kon met kleine aanpassingen snel energie worden bespaard. Sportverenigingen werden ondersteund bij het maken van plannen om duurzame maatregelen te nemen, zoals dakisolatie, zonnepanelen of led(veld)verlichting. In alle gevallen staat het ‘plukken van het laaghangend fruit’ voorop. “Dankzij de bijdrage van de provincie Drenthe hebben we dit kunnen realiseren”.
Met Drenthe Sport Duurzaam The Next Step willen de initiatiefnemers graag verder met deze aanpak. ”Corona zorgt voor nog meer urgentie voor een vervolg. Er vinden ontwikkelingen plaats die nadelig zijn voor de financiële huishouding van sportverenigingen. Energielasten vormen op de begrotingen van sportverenigingen een belangrijke kostenpost: al gauw gaat 25% van de middelen op aan energielasten. Hoge energielasten betekent hogere contributies en daarmee wordt de sport wellicht minder toegankelijk. Verduurzaming van accommodaties kan de positie van de verenigingen, in het dorp en in de stad, structureel versterken. En zo zorgen we ervoor dat deze vrijwilligersorganisaties sport en beweegactiviteiten kunnen blijven aanbieden. Ook kunnen we er voor zorgen dat lokale ondernemers kunnen blijven werken aan energiebesparing en zo helpen we ook mee de economie op gang te houden in Drenthe.”, aldus Hans de Lang directeur-bestuurder SportDrenthe.
Wethouder Erjen Derksen van gemeente Midden Drenthe was bij de uitreiking aanwezig om dit belang benadrukken. Gemeenten kunnen sportverenigingen met subsidies helpen bij duurzamere investeringen voor hun accommodaties. Meer informatie: www.drenthesportduurzaam.nu.
Samenwerking
Drenthe Sport Duurzaam wordt gefinancierd door de Provincie Drenthe en is een samenwerking van SportDrenthe, het Drents Energieloket en de Natuur en Milieufederatie Drenthe.