Vv VAKO eerste sportclub in Tynaarlo met certificaat Gezondere Sportkantine

De sportkantine van VAKO stimuleert water drinken, biedt in elke productgroep een betere keuze, die prominent in het zicht staat en heeft dit geborgd in het beleid. Hiermee wordt voldaan aan de basis en mag VAKO zich de 14e gezondere sportkantine van Drenthe noemen.

In maart 2019 begon Edmond Varwijk, bestuurslid van VAKO, met zijn team aan de uitbreiding van het assortiment voor gezonder eten in de kantine. Samen met Team:Fit (een onderdeel van JOGG), ging de kantinecommissie van vv VAKO aan de slag met het assortiment.
Onder begeleiding van Team:Fit Coach Wineke Holtrop is het aanbod in de kantine van VAKO aangepast aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Inmiddels kunnen bezoekers in de sportkantine van vv VAKO kiezen voor water naast cola, Nibb It (25g) naast de grotere zakjes chips, Hero B’tween zero naast de candybars als Mars, als zuivel een Chocomel 0% toegevoegde suiker en Optimel en een volkorenbroodje en volkorentosti als vervanger van witbrood. De betere keuzes zijn meer zichtbaar, in tegenstelling tot de ongezondere producten. Als extraatje ligt er ook fruit in de kantine! Het mooie aan het bieden van alternatieven is dat de frituur en biertap gewoon mogen blijven. Zo is er voor ieder wat wils.

Rabobank als partner

Ook sponsorpartner Rabobank was nauw betrokken bij het traject. In het maatschappelijk jaarplan van de bank is een belangrijk speerpunt opgenomen; een vitale leefomgeving stimuleren, gekoppeld aan de gesponsorde sportverengingen van de bank. Daarbij is voor de begeleiding van 27 verenigingen voor het realiseren van gezondere sportkantines de samenwerking gezocht met Team:Fit. “Inmiddels zijn er contacten met 15 sportkantines en Rabobank is trots dat vv VAKO als 6e van de Rabobank clubs het Team:Fit certificaat ontvangt”, aldus Lammy Kobes, coördinator van dit project van de bank.

Wist je dat Team:Fit ook gunstig is voor je omzet? Uit onderzoek onder Team:Fit-verenigingen blijkt hun omzet gelijk te zijn gebleven of zelfs gestegen na de keuze voor gezonder.

14e Team:Fit sportkantine in Drenthe

VAKO is de 14e vereniging in Drenthe die zich een Team:Fit-vereniging mag noemen. Naast al een gecertificeerde tennis-, hockey-, volleybal-, atletiek-, honk-/softbal-, vechtsport- en een dorpshuissportkantine, is VAKO de vijfde gecertificeerde Drentse voetbalclub. Gemeente Tynaarlo vindt het belangrijk dat kinderen in een gezonde omgeving opgroeien. Daarom is het goed dat op plaatsen waar kinderen veel tijd doorbrengen het juiste voorbeeld wordt gegeven en er een gezondere keuze beschikbaar is.

Wethouder Hans de Graaf: “Gemeente Tynaarlo is sinds 2014 aangesloten bij JOGG en zet zich samen met andere partijen in de wijken in voor meer aandacht voor voeding, sport en bewegen. Ik vind het belangrijk dat we bij sportverenigingen, waar veel kinderen komen, een gezondere omgeving creëren. Voetbalvereniging VAKO mag trots zijn op dit resultaat.”

Gezond is lekker!

Ook aan de slag met een gezondere sportomgeving? Doe mee en meld je vereniging aan bij Team:Fit. Bespreek je ideeën met je persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie sportaccommodatie gezonder én nog gezelliger wordt. Wil je (ook) aan de slag met een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholgebruik? Daar helpen we je graag bij. De ondersteuning van Team:Fit is kosteloos en vrijblijvend. Kijk voor meer informatie op www.teamfit.nl of mail naar wineke@teamfit.nl.

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in