Vv Gasselternijveen, vv GKC en vv Gieterveen, krijgen ‘certificaat Gezondere Sportkantine’ uitgereikt!

Nog niet eerder behaalde voetbalclubs in Aa en Hunze een Team:Fit-certificaat voor een gezondere sportkantine! Gasselternijveen, GKC en Gieterveen sluiten zich achter vv Emmen, vv LEO en vv VAKO aan in het rijtje gezondere voetbalkantines Drenthe wat de teller nu op 6 zet!

Alle drie de sportkantines stimuleren water drinken, bieden in elke productgroep een betere keuze, welke prominent in het zicht staan en hebben dit geborgd in het beleid. Hiermee wordt voldaan aan de basis waarmee zij zich gezondere sportkantines van Drenthe noemen. In Drenthe zijn nu 15 gezondere sportkantines behaald, waarbij deze clubs momenteel nog gesloten zijn vanwege corona.
In november 2018 werd bij vv Beilen in samenwerking met Rabobank, Drenthe gezond en buurtsportcoaches gestart met het gezamenlijk invullen van de Kantinescan door verschillende clubs die met Rabobank een sponsorcontract hebben afgesloten. Vervolgens startte zij aan de uitbreiding van het assortiment voor gezonder eten in de kantine. Samen met Team:Fit (een onderdeel van JOGG), gingen de kantinecommissies aan de slag met het assortiment.

Onder begeleiding van Team:Fit Coach Wineke Holtrop is het aanbod in de kantine van de drie clubs aangepast aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Inmiddels kunnen bezoekers in de sportkantines kiezen voor water naast cola, volkorenbrood naast wit brood, een kleiner zakje chips <110 kcal of popcorn naast de chips en Hero B’tween zero naast de candybars als Mars. In twee kantines staat ook een Chocomel 0% toegevoegde suiker of Optimel als zuivel en Sportwaters en AA-sportdrank zero. Als extraatje ligt in twee kantines ook fruit!
De betere keuzes zijn meer zichtbaar, in tegenstelling tot de ongezondere producten. Het mooie aan het bieden van alternatieven is dat de frituur en biertap gewoon mogen blijven. Zo is er voor ieder wat wils.

SJO ZVC’14

De jeugd van Gasselternijveen, GKC en Gieterveen voetbalt samen onder de naam SJO ZVC ’14, maar is/blijft lid van hun eigen vereniging. De jongste jeugd (tot 13 jaar) voetbalt nog vaak in hun eigen dorp en komt in hun eigen kantine. De oudere jeugd bestaat vaak uit gemende teams uit de drie verenigingen die op de verschillende sportparken spelen en dus van meerdere kantines gebruik maken. De SJO ZVC’14 vind het belangrijk dat de clubs een gezondere omgeving creëren aangezien hier veel jeugd speelt.

Rabobank als partner

Ook sponsorpartner Rabobank was nauw betrokken bij het traject. In het maatschappelijk jaarplan van de bank is een belangrijk speerpunt opgenomen; een vitale leefomgeving stimuleren, gekoppeld aan de gesponsorde sportverengingen van de bank. Daarbij is voor de begeleiding van 27 verenigingen voor het realiseren van gezondere sportkantines de samenwerking gezocht met Team:Fit. “Inmiddels zijn er contacten met 15 sportkantines en Rabobank is trots dat deze drie clubs de teller van de totale clubs die het Team:Fit certificaat ontvangen de teller op 7 zetten”, aldus Lammy Kobes, coördinator van dit project van de bank.
Wist je dat Team:Fit ook gunstig is voor je omzet? Uit onderzoek onder Team:Fit-verenigingen blijkt hun omzet gelijk te zijn gebleven of zelfs gestegen na de keuze voor gezonder.

15 Team:Fit sportkantines in Drenthe

Gasselternijveen, GKC en Gieterveen zetten de teller op 15 verenigingen in Drenthe die zich een Team:Fit-vereniging mogen noemen. Naast al gecertificeerde tennis-, hockey-, volleybal-, atletiek-, honk-/softbal-, vechtsport- en dorpshuissportkantines, zijn er nu 6 gecertificeerde Drentse voetbalclubs. Gemeente Aa- en Hunze vindt het belangrijk dat kinderen in een gezonde omgeving opgroeien. Daarom is het goed dat op plaatsen waar kinderen veel tijd doorbrengen het juiste voorbeeld wordt gegeven en er een gezondere keuze beschikbaar is.
Wethouder Bas Luinge: “Gemeente Aa en Hunze is sinds 2014 aangesloten bij JOGG en zet zich samen met andere partijen in de wijken in voor meer aandacht voor voeding, sport en bewegen. Ik vind het belangrijk dat we bij sportverenigingen, waar veel kinderen komen, een gezondere omgeving creëren. Deze drie clubs mogen trots zijn op dit resultaat.”

Gezond is lekker!

Ook aan de slag met een gezondere sportomgeving? Doe mee en meld je vereniging aan bij Team:Fit. Bespreek je ideeën met je persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie sportaccommodatie gezonder én nog gezelliger wordt. Wil je (ook) aan de slag met een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholgebruik? Daar helpen we je graag bij. De ondersteuning van Team:Fit is kosteloos en vrijblijvend. Kijk voor meer informatie op www.teamfit.nl of mail naar wineke.holtrop@teamfit.nl.

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in