Sportlocaties in gemeente Coevorden proeven in Nationale Sportweek aan de Gezonde Sportomgeving

Coevorden stond van 17 tot en met 26 september helemaal in het teken van sport en bewegen, als host-city van de NOC*NSF Nationale Sportweek pakten ze groot uit en was er de gehele week een fantastisch programma opgezet. Voor JOGG-teamfit het moment om extra aandacht te vragen voor de Gezonde Sportomgeving.

Samen met  de Buurtsportcoaches Gezond Coevorden is JOGG-teamfit Coach Wineke Holtrop op pad geweest om alle sportlocaties in de gemeente Coevorden te voorzien van een Gezonde Sportomgeving promotie pakketje.  Met het uitdelen van de Gezonde Sportomgeving promotie pakketjes wilden we sportlocaties kennis laten maken met de mogelijkheden die een Gezonde Sportomgeving biedt. Door zelf te proeven en te ervaren willen we hen stimuleren aan de slag te gaan met een gezonde sportomgeving.

Ambitie Gezond in Coevorden in Sport- en Preventieakkoord Coevorden

Begin dit jaar zijn er in Drenthe lokale Sport- en Preventie akkoorden gesloten. De ambitie Gezond in Coevorden is één van de ambities in het Sport- en Preventie akkoord van de gemeente Coevorden. Deze ambitie staat direct in lijn met de gezonde sportomgeving. JOGG-teamfit zet zich in voor een gezonde sportomgeving. JOGG-teamfit Coach Drenthe Wineke Holtrop begeleid sportlocaties kosteloos naar het realiseren van een gezonde sportomgeving. Denk aan de inzet op de thema’s rookvrij sportterrein, verantwoord alcoholbeleid en gezonder aanbod in sportkantines.

Vanuit de ambitie Gezond in Coevorden hebben we met de aangesloten spelers bedacht om Gezonde Sportomgeving promotie pakketjes bij alle sportlocaties van de gemeente Coevorden uit te reiken in aanloop naar de Nationale Sportweek.

Het gezondere Sportomgeving pakket

In de pakketjes zitten diverse materialen die bijdragen aan het realiseren van een Gezondere Sportomgeving. Waaronder een aantal ‘betere keuze’ producten gesponsord door partner Sligro om sportlocaties te kunnen laten proeven dat een gezondere keuze ook lekker kan zijn. Bij de uitreiking gaf Wineke een mondelinge toelichting waar je zoal aan kunt denken bij een gezonde sportomgeving en hoe de ondersteuning er uit ziet waar gebruik van te maken is.

Het pakketje bestaat uit materialen van diverse partners die bijdragen aan het bereiken van een gezonde sportomgeving, zoals:

 • Betere keuze producten gesponsord door Sligro;
 • Mandje om je gezondere producten in te presenteren, dat werkt stimulerend, gesponsord door de buurtsportcoaches
 • Ondersteuningsinformatie JOGG-teamfit Coach Drenthe;
 • NIX18 leeftijdschecker;
 • Flyer Rookvrije Generatie;
 • Flyer activiteiten/ondersteuning buurtsportcoaches;
 • GGD waterdrinken;
 • VNN stoppen met roken ondersteuning;
 • Poster bewustwording suikerklontjes in drinken van het Voedingscentrum;
 • Fruitwaterboekjes WMD;
 • Poster ‘Ik drink water en wordt topsporter later’ WMD, Drenthe gezond en JOGG-teamfit

In juli zijn we begonnen met het samenstellen van de pakketjes. Ook hebben we toen al de zwembaden bezocht om de pakketjes uit te reiken, aangezien zij tijdens de Nationale Sportweek al aan het einde van hun seizoen zijn.,

Eerste Topprestatiebadge Voeding uitgereikt aan Bosbad Noord-Sleen

Bosbad Noord-Sleen was zo enthousiast over dit thema, dat ze meteen aan de slag zijn gegaan om hun sportomgeving gezonder te maken. Vóór de start van hun Gezonde Zwem4daagse op 30 augustus heeft Bosbad Noord-Sleen de topprestatiebadge voeding in ontvangst genomen uit handen van de wethouder! Bosbad Noord-Sleen heeft deze waardering gekregen vanwege het gezonder maken van hun kiosk die voldoet aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Sinds 1 januari dit jaar is Bosbad Noord-Sleen de eerste sportlocatie in Drenthe die de topprestatiebadge voeding heeft behaald! Lees hier het volledige artikel

Activiteiten JOGG-teamfit in de NOC*NSF Nationale Sportweek Coevorden

Sport- en beweegfestival

Op zaterdag 18 september in de Nationale sportweek was het Sport- en Beweegfestival. Diverse sportaanbieders uit de gemeente Coevorden waren naar het festival gekomen om hun sport te promoten. JOGG-teamfit had ook een kraam om te informeren over de gezonde sportomgeving en een workshop bewustwording van voeding voor kinderen. Het mooie weer maakte het een extra geslaagde dag!

Uitreiking Gezonde Sportomgeving promotie pakketjes

Op zondag 19 september in de Nationale Sportweek stond gezondheid centraal. Omdat het niet lukte om op één dag alle Gezonde Sportomgeving promotie pakketjes rond te brengen, zijn we twee weken voorafgaand aan de Nationale Sportweek al op pad gegaan om alle sportlocaties te voorzien. Op zondag 19 september zijn we samen met de wethouder nog langs een aantal clubs geweest om hier nog even extra feestelijk pakketjes uit te reiken. Tevens heeft Raptim in december een certificaat voor hun gezondere kantine verdiend. Hier hebben we naast het Gezonde Sportomgeving pakketje ook het certificaat voor hun gezondere kantine uitgereikt!

Bijeenkomsten gezonde sportomgeving

Op maandagavond 20 september hebben we een fysieke bijeenkomst gezonde sportomgeving voor (sport)locaties van gebied De Blokken van de gemeente Emmen gehad, bij FC Klazienaveen. Tijdens deze avond zijn we in gesprek gegaan over de thema’s rookvrij sportterrein, verantwoord alcoholbeleid en gezonder aanbod in de sportkantine. Hierbij is de JOGG-teamfit aanpak toegelicht en hebben de aanwezige sportlocaties praktische tips meegekregen om direct toe te kunnen passen in de praktijk.

Op woensdagavond 22 september hebben we met NOC*NSF een online inspiratiesessie gezonde sportomgeving georganiseerd, wat op het zelfde neer kwam als de fysieke bijeenkomst van maandag 20 september.

Nationale Kraanwaterdag

Woensdag 22 september was het Nationale Kraanwaterdag met als thema ‘Kraanwater de gezonde en sportieve dorstlesser’. Samen met de WMD (Watermaatschappij Drenthe), Drenthe gezond en JOGG-teamfit zijn we aan de slag te gaan om nog meer bekendheid te geven aan deze dag. Zo konden dit jaar naast de scholen, ook sportlocaties zich aanmelden voor het ontvangen van een toolkit om het waterdrinken te stimuleren. 7 sportlocaties hebben zich aangemeld om de campagne uit te dragen. Vanuit JOGG-teamfit kan je aan de hand van challenges toewerken naar een gezonde sportomgeving. Twee van de negen voedingschallenges zijn de Aqua Challenge en de Dorstlesser Challenge. In hoeverre hebben jullie al een gezonde sportomgeving?

Meer weten? Neem contact op met JOGG-teamfit Coach Drenthe Wineke Holtrop voor een kosteloos en vrijblijvend adviesgesprek.

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in