Ruim 15 Drentse clubs juist in corona tijd een gezondere kantine

2020 was voor veel verenigingen een zwaar jaar, een groot deel van het jaar waren sportclubs en -kantines dicht en we moesten zo veel mogelijk thuis blijven. Veel clubs zijn in de financiële problemen geraakt door onder andere het wegvallen van kantine inkomsten. Wel zijn er dit jaar ook lokale sportakkoorden gesloten, waar de gezonde (sport)omgeving is opgenomen in de akkoorden van alle 12 Drentse gemeenten. Veel lokale clubs hebben getekend als partner in het sportakkoord en willen meewerken aan een gezonde sportomgeving. In dit kader hebben veel clubs een Team:Fit certificaat voor een gezondere kantine behaald, maar heeft de uitreiking hiervan door corona (vaak) niet kunnen plaatsvinden.

Vrijwilligers van de sportclubs zijn creatief omgegaan met de coronamaatregelen zodat veel activiteiten doorgang konden vinden. Op deze manier konden jeugdtrainingen en onderlinge wedstrijdjes worden georganiseerd. Ook de kantinevrijwilligers waren erg creatief. In de eerste lockdown zijn de kantinevoorraden weggegeven aan de voedselbank, producten via de clubsite verkocht, teruggestuurd naar de leverancier of weggegeven aan leden. Tijdens de periode dat de kantines even open mochten, hadden de clubs de kantines coronaproof ingericht en toen de kantines weer dicht moesten, zijn er mooie uitgifte punten ingericht om (buiten) toch omzet te kunnen genereren. Naast de corona gerelateerde uitgevoerde zaken, zijn ook veel vrijwilligers aan de slag gegaan met het gezonder maken van de sportomgeving op hun club. Ze hebben zich ingezet op de thema’s rookvrij, alcohol en voeding samen met Team:Fit, een onderdeel van JOGG (jongeren op gezond gewicht).

Begin 2020 waren er al 3 clubs met een Team:Fit certificaat voor hun gezondere kantine. Jaarlijks wordt de zogeheten Kantinescan opnieuw uitgevoerd, om te zien of de club nog aan de Richtlijnen van het Voedingscentrum voldoet. Daarnaast waren er al veel clubs aan de slag met het gezonder maken van hun kantine, op weg naar een certificaat.

In maart gooide corona roet in het eten, waar de kantines sloten en het voor clubs haast onmogelijk werd gemaakt om nog een Team:Fit certificaat te kunnen behalen. Toch waren er veel kantinevrijwilligers die juist nu de tijd en ruimte hadden om hiermee aan de slag te gaan. En door corona werd gezondheid misschien wel belangrijker dan ooit. Er zijn zelfs 14 nieuwe clubs met een Team:Fit certificaat bijgekomen! Normaliter wordt dit moment groots gevierd, door de overhandiging van het certificaat door de wethouder, in het bijzijn van de buurtsportcoach, JOGG regisseur, bestuur, leden en Team:Fit coach. Zoals te begrijpen kunnen op dit moment geen uitreikingen worden gevierd. Sportclub Drenthe is trots dat we partner mogen zijn van Team:Fit en we zijn trots dat juist in dit bijzondere jaar de Drentse sportclubs uitdragen hoe belangrijk een gezonde sportomgeving is. Hieronder een korte presentatie van de clubs die het afgelopen jaar een certificaat binnen haalden.

Team Bastov

In maart behaalde kickboksvereniging Team Bastov Weerbaar Meppel een gouden Team:Fit certificaat! Naast te voldoen aan de basis, bieden zij ook groente en fruit aan! De uitreiking heeft nog niet plaatsgevonden.

HVA

In april volgde Hockeyverenging Assen met een bronzen certificaat, die in samenwerking met Drenthe gezond en Rabobank het traject is aangegaan. Zij zijn de eerste aangesloten Rabobankclub die het Team:Fit certificaat hebben behaald. De uitreiking heeft nog niet plaatsgevonden, maar HVA heeft al wel een cheque van de Rabobank gekregen waarvoor zij een mooie broodjesvitrine hebben aangeschaft.

AAC’61

In juni haalde de Asser Atletiekclub een bronzen certificaat, waarvan we de uitreiking in oktober hebben gehad, voorafgaand aan de coronaproof trimloop die plaatsvond.

ATV De Hertenkamp

In augustus behaalde Asser tennisvereniging De Hertenkamp een zilveren Team:Fit certificaat. Er staat een hele mooie fruitkist voor de biertap op de bar , waar gratis fruit uitgepakt kan worden! In september tijdens de heropening van het sportpark na de verbouwing, is het certificaat in het bijzijn van vele clubleden in ontvangst genomen. Lees het nieuwsartikel

Markehuis Grolloo

In september behaalde Stichting Dorpshuis het Markehuis in Grolloo een zilveren Team:Fit certificaat. Vereniging SGO heeft meerdere sporten onder zich, die gebruik maken van de dorpshuiskantine zoals voetbal, volleybal, hardlopen, gymnastiek en fitness. Daarnaast maken ook onder andere de muziek- en toneelvereniging gebruik van dezelfde dorpshuiskantine. De kantine heeft dus een groot bereik van leden waarbij het aanbod een grote gezondheidsimpact kan hebben. SGO voetbal heeft een sponsorcontract met de Rabobank, waarbij ze bij Team:Fit zijn aangehaakt in samenwerking met Drenthe gezond, en ook een Rabobank cheque hebben ontvangen. Deze cheque hebben ze gebruikt voor het kopen van een tostigrill. ’s Avonds werd er door volleyballeden wel eens gevraagd naar iets te eten, waar vaak dan maar een Mars of bittergarnituur werd besteld. Andere keuzes waren er niet echt. Door de aanschaf van de tostigrill kunnen er nu ook volkorentosti’s worden verkocht als gezonder alternatief. Lees het nieuwsartikel

vv LEO

In september behaalde ook vv LEO in Loon (gemeente Assen) het zilveren Team:Fit certificaat. Ook zij zijn aangesloten bij de samenwerking Drenthe gezond en de Rabobank en zijn de 3e Rabobankclub met een certificaat. De uitreiking heeft nog niet plaatsgevonden.

The Pioneers

In oktober behaalde Honk- en Softbalclub The Pioneers in Assen het gouden Team:Fit certificaat. Het certificaat is nog niet overhandigd. Naast te voldoen aan de basis, bieden zij ook groente en fruit aan!

vv Gasselternijveen

vv Gasselternijveen heeft een samenwerkingsverband met vv GKC en vv Gieterveen, waarbij de jeugd valt onder de naam SJO ZVC’14. Door de samenwerking met Drenthe gezond en de Rabobank zijn ook deze drie clubs voor het certificaat gegaan en heeft Gasselternijveen in oktober het zilveren Team:Fit certificaat behaald. Hiermee zijn zij de 4e Rabobankclub met een certificaat. Helaas heeft de uitreiking nog niet plaatsgevonden. Dit wordt waarschijnlijk een uitreiking indien alle 3 de samenwerkende clubs een certificaat hebben behaald. Naast te voldoen aan de basis, wordt er ook fruit uitgedeeld in de rust en staat er fruit op de bar.

vv GKC

In oktober heeft vv GKC in Gasselte het bronzen Team:Fit certificaat behaald. Zij zijn de 5e gecertificeerde Rabobankclub. De uitreiking van het certificaat met de SJO ZVC’14 is nog even wachten op Gieterveen om dit gezamenlijk te doen.

HCE

In oktober heeft Hockeyclub Eelde een gouden Team:Fit certificaat behaald. Ook zij zijn aangesloten bij de samenwerking van Drenthe gezond en de Rabobank waarmee zij de 6e gecertificeerde Rabobankclub zijn. Helaas heeft de certificering nog niet plaatsgevonden. Ook HCE biedt naast de basis groente en fruit aan in de kantine!

vv VAKO

In november heeft vv VAKO in Vries een bronzen Team:Fit certificaat behaald voor hun gezondere kantine. VAKO zit ook in het samenwerkingsverband Drenthe gezond en Rabobank, waarmee zij de 7e gecertificeerde Raboclub zijn. De uitreiking heeft nog niet plaatsgevonden. Lees het nieuwsartikel

vv Gieterveen

In november heeft vv Gieterveen het zilveren Team:Fit certificaat behaald. Daarmee heeft de gehele SJO ZVC’14 (vv Gasselternijveen, vv GKC en vv Gieterveen) een Team:Fit certificaat en is hiermee de 8e gecertificeerde Rabobankclub. Naast de basis staat er ook fruit op de bar! De uitreiking van de drie certificaten van de gehele SJO ZVC’14 worden nog gepland indien de coronamaatregelen dit weer toelaten.

vv VKW

In november heeft vv VKW Westerbork een zilveren Team:Fit certificaat behaald. Zij bieden naast de basis ook fruit aan in de kantine. Zodra de coronamaatregelen het weer toelaten zullen we het certificeringsmoment inplannen.

Sudosa-Desto

In december heeft Sudosa-Desto voor het 3e jaar een zilveren Team:Fit kantine behaald. Zij bieden naast de basis zelfs fruit én groente aan. De uitreiking van de 3e button voor op hun vaantje moet nog plaatsvinden.

Sportcafé de Twee Gezusters

Nog net in 2020 heeft Sportcafé de Twee Gezusters een bronzen Team:Fit certificaat behaald voor hun gezondere kantine. Het snoepautomaat is overgegaan van ‘Snickers uitstraling’ naar een mooie neutrale ‘hout uitstraling’ en hierin worden ook betere keuzes aangeboden. Het automaat maakt het lastig om een hoog Team:Fit niveau te behalen. In de kantine zijn veel betere keuzes te krijgen en de uitstraling is gezond, waardoor de kantine zelf al richting zilver zou zijn gegaan.

Nog meer clubs aan de slag
Naast de clubs die een Team:Fit certificaat hebben behaald, zijn nog veel andere clubs bezig (geweest) met het gezonder maken van hun kantine. Omdat de Team:Fit aanpak per 1 januari 2021 veranderd, zijn nog veel clubs bezig om vóór 18 december te voldoen aan de Richtlijnen en daarmee het certificaat binnen te halen.

De clubs waarvoor een aanvraag is ingediend bij het Voedingscentrum, zijn:
• Hoogeveense Hockeyclub
• SVN’69 Nijeveen
• Vv Raptim Coevorden

Voor hen is het nog even afwachten of de aanvraag wordt toegewezen of dat er nog aanvullende acties vereist zijn. Andere clubs die nog druk bezig zijn waarvan wordt verwacht dat zij nog vóór 18 december aanvraag bij het Voedingscentrum kunnen doen, zijn:
• Sporthal Groote Veen Eelde
• DOS handbal Emmen
• Vv LTC Assen

De andere clubs die bezig zijn met het gezonder maken van de kantine hebben aangegeven volgend jaar met de nieuwe aanpak verder aan de slag te willen. Hopelijk kunnen de uitreikingen van de certificaten gauw plaatsvinden in het nieuwe jaar.

 

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in