Het Markehuis Grolloo is eerste dorpshuis in Drenthe met certificaat Gezondere Sportkantine

De sportkantine van Het Markehuis stimuleert water drinken, biedt in elke productgroep een betere keuze, die prominent in het zicht staat, en heeft dit opgenomen in het beleid. Hiermee mag Het Markehuis zich de achtste gezondere sportkantine van Drenthe noemen.

Nog niet eerder behaalde een Drents dorpshuis een Team:Fit certificaat voor een gezondere sportkantine. Het Markehuis heeft niveau ‘zilver’ weten te behalen!

De sportkantine van Het Markehuis stimuleert water drinken, biedt in elke productgroep een betere keuze, die prominent in het zicht staat, en heeft dit opgenomen in het beleid. Hiermee mag Het Markehuis zich de achtste gezondere sportkantine van Drenthe noemen.

In december 2019 begon Het Markehuis samen met sportvereniging SGO, in overeenstemming met de wens van de sporters, aan de uitbreiding van het assortiment voor gezonder eten in de kantine. Samen met Team:Fit (een onderdeel van JOGG), ging de barcommissie van Het Markehuis aan de slag met het assortiment.

Onder begeleiding van Team:Fit Coach Wineke heeft Het Markehuis het aanbod in de kantine aangepast volgens de Richtlijnen van het Voedingscentrum. Inmiddels kunnen bezoekers in Het Markehuis kiezen voor een gezondere reep naast de Mars zoals de Hero B’tween zero, is er een gezondere variant naast de chips zoals de Croky pop’d chips en popcorn en is er in de productgroep zuivel een Chocomel 0% suiker toegevoegd. De gezondere keuzes zijn meer zichtbaar. Het mooie aan het bieden van alternatieven is dat de frituur en biertap gewoon mogen blijven. Zo is er voor ieder wat wils.

Rabobank als partner

Ook sponsorpartner Rabobank was nauw betrokken bij het traject. In het maatschappelijk jaarplan van de bank is een belangrijk speerpunt opgenomen; een vitale leefomgeving stimuleren, gekoppeld aan de gesponsorde sportverengingen van de bank. Daarbij is voor de begeleiding van 27 verenigingen voor het realiseren van gezondere sportkantines de samenwerking gezocht met Team:Fit. “Inmiddels zijn er contacten met 15 sportkantines en Rabobank is trots dat Het Markehuis als eerste een zilveren certificering ontvangt”, aldus Lammy Kobes, coördinator van dit project van de bank.

Achtste Team:Fit sportkantine in Drenthe

Het Markehuis is samen met omni sportvereniging SGO de achtste organisatie in Drenthe die zich een Team:Fit-vereniging mag noemen. Naast al gecertificeerde voetbal-, hockey-, volleybal-, atletiek-, vechtsport- en tennisverenigingen, is Het Markehuis het eerste gecertificeerde dorpshuis. Gemeente Aa en Hunze vindt het belangrijk dat kinderen in een gezonde omgeving opgroeien. Daarom is het goed dat op plaatsen waar kinderen veel tijd doorbrengen het juiste voorbeeld wordt gegeven en er een gezondere keuze beschikbaar is. Verder heeft de voetbalclub van SGO die gebruik maakt van de kantine, rookvrije sportvelden!

Wethouder Bas Luinge: “Gemeente Aa en Hunze is sinds 2014 aangesloten bij JOGG en zet zich samen met andere partijen in de wijken in voor meer aandacht voor voeding, sport en bewegen. Ik vind het belangrijk dat we bij sportverenigingen, waar veel kinderen komen, een gezondere omgeving creëren. Het Markehuis mag trots zijn op dit resultaat.”

Gezond is lekker!

Ook aan de slag met een gezondere sportomgeving? Doe mee en meld je vereniging aan bij Team:Fit. Bespreek je ideeën met je persoonlijke Team:Fit Coach en zorg er samen voor dat jullie kantine gezonder én nog gezelliger wordt. Wil je (ook) aan de slag met een rookvrij sportterrein of verantwoord alcoholgebruik? Ook daar helpen we je graag bij. De ondersteuning van Team:Fit is kosteloos. Kijk voor meer informatie op www.teamfit.nl of mail naar info@teamfit.nl.

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in