Eerste webinar financiën: ‘zinvol en duidelijk’

Woensdag avond, 3 maart, voor Sportclub Drenthe de aftrap van een 'webinar-maand' voor verenigingen. We merken dat de corona pandemie veel vraagt van onze Drentse verenigingen. Organisatorisch, mentaal voor leden en vrijwilligers, maar bovenal ook financieel. Daarom beginnen we vanavond met een sessie over de financiële regelingen in corona tijd. 

Paul van Dijk, onze verenigingsadviseur met financiën als specialisme, neemt de 30 aanwezigen mee in de wirwar aan regels. Penningmeesters van verenigingen en een aantal andere bestuurders zitten in de zaal en luisteren aandachtig naar de mogelijkheden die Paul hen aanreikt. In de loop van de avond wordt duidelijk dat de meeste clubs de meeste regelingen kennen, maar nog niet allemaal gebruiken.  De boodschap uiteindelijk van Paul aan de verenigingen is: ‘bereken je tekort, bekijk voor welke regelingen je in aanmerking komt en vraag ze vooral aan. Je hebt er recht op! Kijk vervolgens ook vooruit: maak 3 begrotingen met een bijbehorend actieplan. Een optimistische begroting voor als alles weer normaal wordt, een neutrale begroting voor als we open kunnen met beperkingen en een pessimistische voor als we nog een heel jaar ernstig worden beperkt. Maak voor elke situatie een plan om inkomsten op peil te houden en het genereren van extra inkomsten en kijk waar je kunt bezuinigen.

Kom ik wel in aanmerking voor de tegemoetkomingen?

Er zijn nog veel verenigingen die twijfelen of al bijna zeker weten dat ze niet in aanmerking komen voor de compensatieregelingen. Vaak klopt dit vermoeden niet! Vanavond was er bijvoorbeeld een vereniging die zelf de keuze had gemaakt leden de helft van de contributie kwijt te schelden en dacht daarom niet in aanmerking te komen. Niets is minder waar: dit is gewoon omzetverlies en dus mag je de subsidies aanvragen! Duik er dus vooral in en als je er niet uit komt kun je altijd contact opnemen met Paul om te kijken welke mogelijkheden je als vereniging hebt.

Tips voor inkomsten en bezuinigingen

Paul heeft vanavond de deelnemers ook tips meegegeven om inkomsten te blijven genereren en te kijken naar de mogelijkheden om te bezuinigen. Juist nu de kantines dicht zijn is het behouden van de binding met je leden enorm belangrijk. Uit een van de polls vanavond bleek dat het merendeel van de verenigingen geen last heeft van opzeggingen van leden, maar er waren toch ook 3 clubs die te maken hebben met meer dan 25% of zelfs meer dan 50% opzegging van leden. Dat is zeker iets om je zorgen over te maken. Wij hebben de komende weken in onze webinars aandacht voor deze thema’s. Kijk in onze agenda voor de verschillende thema avonden en meld je vooral aan.

Dinsdag 9 maart hebben we tweede online sessie met thema financiën, aanmelden kan nog tot maandag 8 maart.

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in