Het streven is een sportomgeving die veilig en plezierig is voor iedereen in Nederland. Dit begint natuurlijk bij de sportclub zelf, die al wat kan doen om onnodige incidenten te voorkomen. Door als club te voldoen aan de 4 v’s van de basiseisen sociale veiligheid, heb je een stevige basis en zet je al mooie stappen in de preventie van grensoverschrijdend gedrag. Het betreft hier een (gratis) Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor iedere begeleider van kinderen of kwetsbare groepen, het opstellen van een Verenigingsbrede gedragscode, het aanstellen van een Vertrouwenscontactpersoon (VCP) waar vragen, zorgen of mogelijke meldingen laagdrempelig terecht kunnen en een (online) pedagogische training om te zorgen voor Vakkundige Trainer/Coaches.
Veilig, Positief, Inclusief
Aan gemeenten is gevraagd om samen met lokale sportakkoorden en andere stakeholders een gemeentelijke aanpak voor een sociaal veilige sport te maken. Wij geven de voorkeur aan een Drentse aanpak waarin we verder kijken dan alleen de vier basiseisen. Ruim een jaar geleden is in Drenthe het project de Veilige Kleedkamer gestart. Want een gedragscode opstellen is één, maar om deze ook achter de gesloten deur van de kleedkamer te laten werken, is een veel grotere uitdaging. Vraagstukken als pesten en discriminatie blijven lastig te tackelen, maar het begint met een goed gesprek en afspraken binnen teams. Landelijke campagnes als ‘Onze club is van iedereen’ en ‘Wees welkom in de sport’ sluiten direct aan op de projecten die inmiddels door de hele provincie opgestart zijn.
Moet dit dan bij elke club? Nee, dat zal niet haalbaar zijn. Wij streven naar een sociaal veilige sport bij elke sportclub, groeiende aandacht voor een positief sportklimaat en een inclusief aanbod naar mate hier voldoende animo voor is.
Win-win
Investeren in sociale veiligheid, kwaliteit van het begeleidend kader en een inclusief aanbod zal voor sommige clubs toch voelen als “weer iets erbij”. Aan de andere kant vinden wij dat juist dit thema de kerntaak van de vereniging raakt. Positieve ervaringen die bijdragen aan het sportplezier, dat is waar je als club voor bent. Meer sportplezier zorgt voor meer leden en draagt direct bij aan het bestaansrecht. We zullen niet alle gevallen van grensoverschrijdend gedrag kunnen voorkomen, maar alles wat voorkomen had kunnen worden, daar krijg je als club enorm spijt van.
Er zijn vele mogelijkheden om geholpen te worden, zowel binnen de gemeenten, vanuit NOC*NSF of de sportbond, maar ook vanuit SportDrenthe. Heeft u een vraag of wilt u met deze thema’s aan de slag, neem dan gerust contact op met onze adviseurs.
Marrijtje Molenhuis, projectleider Veilige Kleedkamer en Uniek Sporten: mmolenhuis@sportdrenthe.nl
Hans Slender, adviseur lokale sport: hslender@sportdrenthe.nl