Drentse verenigingen zijn klaar om leden weer te laten sporten

Het gemis van samen sporten, het sociaal contact en competitie is groot. Dit bleek tijdens de online sessies die Sportclub Drenthe iedere woensdagavond in maart organiseerde. De tendens bij de verenigingen in Drenthe is positief: weinig leden die opzeggen, sponsoren blijven trouw aan de club en vrijwilligers staan te springen weer aan de slag te gaan. Maar voor hoe lang kunnen clubs dit vasthouden?

“Hoe langer het duurt, hoe lastiger het wordt.” Clubs komen voor financiële uitdagingen te staan en ook leden en vrijwilligers komen op een punt dat er wel iets moet gaan gebeuren. De voorbereidingen om coronaproof te kunnen sporten zijn bij veel verenigingen gedaan: “De protocollen liggen klaar, het wachten is op het sein dat we los mogen.”

Sportclub Drenthe organiseerde de online sessies met verenigingen als reactie op de vele vragen. “Allereerst merkten we dat er veel onduidelijk was over de mogelijkheden die de financiële tegemoetkomingsregelingen verenigingen bieden. De eerste sessie rondom financiën was zo snel vol dat we direct besloten een tweede sessie te organiseren.”, vertelt Paul van Dijk, verenigingsadviseur en specialist op dit gebied. Op deze twee avonden sloten vooral penningmeesters aan die direct aan de slag konden met de tips van Sportclub Drenthe.

Er zit energie bij verenigingen

“Daarnaast kwam in veel gesprekken met bestuursleden naar voren dat ze het lastig vinden binding te houden met leden en vrijwilligers en dat ze worstelen met de vraag wat komt er op ons af als we wel weer open mogen.”, vult collega adviseur Anne Prins aan. In de online sessies ‘ledenbinding & clubgevoel’ en ‘We mogen weer open, en nu?’ gingen bestuursleden en vrijwilligers het gesprek met elkaar aan. Wat overduidelijk naar voren kwam is de energie die er zit bij verenigingen. “Ze willen weer aan de gang. Sporten en bewegen is zo belangrijk voor mensen, maar daarnaast is ook vooral het sociale aspect dat het verenigingsleven kenmerkt een enorm gemis. Mensen willen weer samen sporten en de verenigingen in Drenthe zijn klaar om dit coronaproof te kunnen bieden. Er wordt met smart gewacht tot het sein op groen staat.”

Dat verenigingen vooral ook bezig zijn met de mogelijkheden voor de toekomst bleek wel tijdens de laatste webinar in deze reeks: ‘Op weg naar een ouderenvriendelijke sportvereniging in Drenthe’. Vooral voor deze doelgroep is de corona crisis zwaar. Ook het sporten en bewegen in groepsverband is nu niet mogelijk voor senioren en dat is een groot gemis. Het Ouderenfonds liet verenigingen deze avond kennis maken met de mogelijkheden van OIdStars Sport. Daarnaast was er vanuit de twaalf buurtsportcoaches senioren aandacht voor seniorensport in het algemeen en kon men in break-out groepen in gesprek over de kansen die dit biedt.

De verenigingen als sociaal hart van de samenleving

Sportclub Drenthe is het team binnen SportDrenthe dat zich inzet voor een vitaal verenigingsleven in Drenthe. “Het belang van sport en bewegen voor de inwoners van de provincie is de basis van ons werk. Het sociale contact dat het verenigingsleven de mensen biedt is van groot belang voor het mentaal welbevinden van de mensen. Daarom zetten wij ons in om verenigingen te ondersteunen om het samen sporten zo in te richten dat het mogelijk is om dat op een veilige en verantwoorde manier te doen.”, vult Hans Slender aan.

8 april staat er nog een webinar WBTR op het programma, door het grote aantal inschrijvingen kan men deze sessie niet meer bijwonen. Maar we kijken wel naar de mogelijkheid voor een tweede sessie. U kunt tot 8 april uw interesse hier aangeven. Mocht u de eerdere online sessies gemist hebben, maar zou u wel graag deel willen nemen? Vul dan het formulier op onze website in, dan kijken wij de komende periode of en hoe we aan de vraag kunnen voldoen. Meld u hier aan voor een mogelijk vervolg online sessies corona

Meer informatie voor verenigingen over de corona maatregelen is te vinden de speciale corona pagina.

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in