Drentse verenigingen willen aan de slag met senioren

Blijkt uit de grote opgave voor de online sessie: ‘op weg naar de ouderenvriendelijke sportvereniging in Drenthe’ Ruim 60 deelnemers loggen om 20.00 uur in bij de vijfde webinar van Sportclub Drenthe. Deze avond staat in het teken van een kennismaking met OldStars Sport en wordt daarom samen met het Ouderenfonds georganiseerd. Als interventie eigenaar laten zij de Drentse verenigingen vanavond zien wat de kansen zijn van OldStars Sport.

Bettine Vriesekoop opent de avond met haar ervaringsverhaal waarom sporten ook op latere leeftijd zo belangrijk is. Ze mag zich nog een jongere senior noemen en ze traint nog dagelijks met talentvolle jeugd in het tafeltennis. Ze weet als geen ander de vertaling te maken naar het belang van sporten en bewegen voor alle senioren. “Als ambassadeur van OldStars Sport kan ik mensen stimuleren om te blijven bewegen en met mijn ervaring van het zelf actief tafeltennissen kan ik ze heel goed vertellen wat het voor ze kan doen.”

Bekijk hier de film van Bettie Vriesekoop en het Ouderenfonds

Ook Gerard Heijen, Initiatiefnemer OldStars running in Didam, neemt de deelnemers mee in het succes van samen sporten op de OldStars manier. “Onze senioren sporters geven heel duidelijk aan dat dit voor hen dé manier is om in beweging te blijven en het feit dat ze getraind en begeleid worden door speciaal opgeleide mensen maakt dat ze vertrouwen hebben in wat ze kunnen.” Vervolgens neemt Koen de Jong de deelnemers mee in het programma OldStars.

Vanuit SportDrenthe en de 12 buurtsportcoaches senioren is er ontzettend veel aandacht voor seniorensport. Met interventies als GALM en Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) wordt op veel plekken al uitvoering gegeven aan seniorensport. “We merken vooral nu in deze corona tijd dat er een ontzettend grote behoefte is onder senioren om in beweging te blijven.”, vertelt Esther Witte, seniorensportleider en specialist bij SportDrenthe. “Maar vooral ook het sociale aspect is belangrijk. Daarom is OldStars ook zo mooi, dit gaat over samen sporten bij de club.” Gerdo van Dalen vult aan namens de buurtsportcoaches senioren in Drenthe: “Wij merken ook bij verenigingen een enorme drive om hier mee aan de slag te gaan. Bij de ene club zijn het de oudere leden die graag willen blijven sporten. Bij een andere club zien ze vanuit het bestuur kansen voor senioren op de club.”

Die wisselende vragen en belangstelling wordt ook tijdens de sessie heel erg duidelijk. Het publiek is zeer divers, van secretaris en penningmeesters bij verenigingen tot ouderen die graag zelf willen weten waar en hoe ze kunnen beginnen met sporten. In de Break-out sessies wordt gesproken over de verschillende mogelijkheden. Er zijn ideeën genoeg en die worden uitgewisseld. Zo zijn er plannen om in de gemeente De Wolden te kijken of er samenwerking mogelijk is tussen de verschillende verenigingen om OldStars Sport op te zetten. Werd er in een andere Break-out sessie gepraat over de mogelijkheden om overdag gebruik te maken van het sportpark en juist nu in corona tijd in groepjes van vier in beweging te kunnen blijven. Bij andere clubs wordt juist liever gewacht tot de kantine weer open mag, want ook het kopje koffie is wezenlijk onderdeel van seniorensport.

Duidelijk is: de verenigingen en senioren in Drenthe willen weer sporten en bewegen. Samen met OldStars Sport, het Ouderenfonds, SportDrenthe en de buurtsportcoaches senioren Drenthe worden de plannen de komende tijd uitgewerkt. Laten we hopen dat in ieder geval na de zomer ook alle mogelijkheden er weer zijn om aan het sporten te gaan!

OldStars Sport

Met OldStars Sport ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds de ouderenvriendelijke sportomgeving bij sportverenigingen. Na het succes van OldStars walking football zijn meer nieuwe aangepaste spelvormen voor 55-plussers ontwikkeld. Ouderen kunnen nu ook kiezen voor OldStars walking hockey, OldStars tennis, OldStars tafeltennis, OldStars walking handball, OldStars walking korfball, OldStars walking rugby, OldStars running, OldStars cycling, OldStars volleyball en OldStars walking basketball.

Meer informatie vind je hier

Nieuwsbrief

Schrijf je direct in