Nieuws

Op deze pagina vind je de berichtgeving over bijeenkomsten, belangrijke updates voor verenigingen, verandering in wet- en regelgeving en informatie over diensten en thema's.

Het verduurzamen van de sportaccommodatie

22 september 2022

Energiekosten worden een steeds grotere kostenpost voor sportverenigingen waardoor structureel energie besparen steeds wenselijker wordt. Drenthe Sport Duurzaam helpt sportverenigingen op verschillende manieren om de energierekening omlaag te brengen. Hieronder lees je welke maatregelen jouw vereniging kan nemen.

Lees verder
Duurzaamheid

Maak jouw sport- of buurtlocatie gezonder!

20 september 2022

Vind jij gezondheid ook belangrijk en denk jij dat jouw sport- of buurtlocatie nog wel wat stappen kan zetten richting een gezonder aanbod in de kantine, verantwoord alcoholgebruik of het rookvrij maken van het terrein? We helpen je er graag bij en gaan hier samen mee aan de slag! Dit is geheel kosteloos en vrijblijvend.

Lees verder
Team:Fit

Extra inzet op professionele inzet bij sportclubs

13 september 2022

In 2020 werden, in navolging van het Nationaal Sportakkoord, in elke Drentse gemeente lokale sportakkoorden opgesteld. De invulling is elke gemeente anders en sluit aan op wat er speelt en wat er werkt in de lokale situatie. Door corona hadden veel lokale akkoorden een stroeve start, maar inmiddels worden de vele nieuwe projecten en activiteiten die er uit voortkomen steeds beter zichtbaar. Lokale kerngroepen met een mix van lokale sportprofessionals en vrijwillige sportbestuurders leiden de uitvoering van de lokale sportakkoorden in goede banen.

Lees verder
Positief Sportklimaat

Veel nieuwe aanmeldingen gratis Energiescan

13 juli 2022

SportDrenthe organiseerde samen met de Natuur en Milieufederatie Drenthe en het Energiefonds de kennissessie Energiebesparing voor Sportaccommodaties. Tijdens deze kennissessie kregen sportverenigingen inzicht in het traject dat SportDrenthe kosteloos aanbied aan sportverenigingen om zo o.a. de energielasten te verlagen.

Lees verder
Duurzaamheid

Rabo ClubSupport trajecten van start

13 juli 2022

Afgelopen weken en komende week zijn we, in opdracht van de Rabobank, gestart met de intake gesprekken bij verenigingen die zich aangemeld hebben bij Rabo ClubSupport.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Duurzaamheid, Financieel beheer, Ledenwerving, Positief Sportklimaat, Sponsoring, Sport Technisch Kader, Vrijwilligers

Er zit muziek in de sport in Drenthe

28 juni 2022

Maar bestaat de vereniging zoals we die nu kennen over 10 jaar ook nog?! Dat was de vraag die in de avondsessie van Sportclub Drenthe centraal stond. Een levendige discussie was het gevolg. In de kantine van ASC leidde Anne Prins als ervaren verenigingsadviseur de aanwezigen door de avond.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Duurzaamheid, Financieel beheer, Ledenwerving, MDT, Positief Sportklimaat, Sponsoring, Sport Technisch Kader, Team:Fit, Vrijwilligers

Verenigingen kunnen aanvragen doen voor Fonds Inclusief

9 mei 2022

SportDrenthe en de Club van 50 biedt hiermee ruimte voor nieuwe initiatieven. In 2019 bestond SportDrenthe 50 jaar. In dit jaar is de club van 50 in het leven geroepen. Bedrijven hebben in dat jaar een bijdrage gedoneerd voor het fonds inclusief sport en bewegen. SportDrenthe heeft dit in het kader van haar verjaardag verdubbeld.

Lees verder
Bestuur en beleid, Financieel beheer, Ledenwerving, Positief Sportklimaat, Vrijwilligers

Eerste Rabo-inspiratieavond succesvol verlopen

28 maart 2022

Met Rabo ClubSupport verenigingsondersteuning krijgen clubs intensieve begeleiding op maat van professionals die alle expertise in huis hebben om de ambities van jouw club waar te maken. Rabobank heeft de samenwerking gezocht met Sportclub Drenthe in de uitvoering.

Lees verder
Bestuur en beleid, Vrijwilligers

Bijeenkomst chemievrij sportveldenbeheer

15 maart 2022

De laatste jaren zien we dat extreme weerssituaties steeds vaker voorkomen: na twee (zeer) droge zomers volgde een vrij nat jaar. Het weer heeft grote invloed op uw mogelijkheden voor het (chemievrij) beheer van sportgrasvelden en golfbanen. Bij droogte of juist een teveel aan water is het gras kwetsbaar. Dit maakt mechanisch ingrijpen moeilijker. Hoe kan u hier als beheerder mee omgaan? 

Lees verder
Duurzaamheid

Korfbalvereniging Vitesse zet zich in voor een gezonde sportomgeving

1 februari 2022

Korfbalvereniging Vitesse uit Beilen heeft grote stappen gezet richting een gezonde sportomgeving. Zo is de sportaccommodatie aan de Eursingerweg rookvrij geworden en hebben ze een Verantwoord Alcoholbeleid ingesteld. De borden en badges die ze hiermee hebben verdiend zijn beschikbaar gesteld door het team Gezond in Midden-Drenthe en werden door wethouder Erjen Derks overhandigd aan het bestuur.

Lees verder
Team:Fit

Vanaf morgen weer competitie spelen en een derde helft

25 januari 2022

Het kabinet kondigde vanavond nieuwe versoepelingen aan en dat is ook voor onze verenigingen goed nieuws! Er mag weer volop gesport worden, ook in competitie verband en met publiek.

Lees verder
Algemeen

Rabo ClubSupport Vrijwilligersmanagement

21 december 2021

Als uitvoerder van Rabo Clubsupport in de provincie Drenthe heeft SportClub Drenthe in november en december twee masterclasses Vrijwilligersmanagement georganiseerd. Met Rabo ClupSupport ondersteunt de Rabobank verenigingen met begeleiding, masterclasses en workshops in hun groei en maatschappelijke betrokkenheid.

Lees verder
Vrijwilligers

Nieuwe alcoholwet ook gevolgen voor sportkantines

21 december 2021

Veel sportkantines in Nederland schenken alcohol. Daarom moeten ze zich houden aan bepaalde wetgeving, waaronder de naleving van de leeftijdsgrens van 18 jaar voor de verkoop van alcohol. Barvrijwilligers die alcohol schenken moeten een Instructie Verantwoord Alcoholgebruik (IVA) hebben gevolgd. Dit kan via een online cursus, maar SportDrenthe verzorgd ook een cursus op locatie.

Lees verder
Bestuur en beleid, Team:Fit, Vrijwilligers

Gemeente en SportDrenthe ondersteunen verenigingen in Noordenveld bij aanschaf ledverlichting

20 december 2021

Begin december heeft de gemeente Noordenveld aan SportDrenthe de opdracht verstrekt om het project van de ‘verledding’ (het vervangen van de sportveldverlichting door led) van de buitensportverenigingen in de gemeente uit te voeren en te coördineren. In november stemde de gemeenteraad in met het voorstel van B&W om de sportverenigingen met geld en advies bij te staan bij de overstap naar duurzame verlichting.

Lees verder
Duurzaamheid

Drie topprestatiebadges Gezonde Sportomgeving voor vv Actief

16 december 2021

Woensdag 15 december reikte wethouder Henny van den Born aan voetbalvereniging vv Actief drie Topprestatiebadges Gezonde Sportomgeving uit. De voetbalclub zet zich, als vierde sportvereniging in de gemeente Tynaarlo, in voor een gezonde sportomgeving. Op maar liefst drie thema’s behaalt vv Actief deze topprestatiebadges: voeding, rookvrij sportterrein en verantwoord alcoholbeleid.

Lees verder
Team:Fit

Bindt jongeren aan je vereniging door MDT Sport

15 december 2021

Als vervolg op het project Maatschappelijke Diensttijd is samen met de sportbonden KNVB, KNKV, Nevobo en KNLTB een nieuw traject MDT Sport gestart. Voor verenigingen de kans om jongeren als vrijwilliger te binden aan de club. Voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar de kans om talent te versterken of te ontdekken. Daarvoor zijn twee programma's opgezet: GO PRO gericht op het versterken en professionaliseren van het talent en TRY OUT gericht op het ontdekken van talenten. 

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Vrijwilligers

Webinar vrijwilligersmanagement Hoogeveen biedt perspectief

9 december 2021

Donderdag 2 december kwamen verenigingen uit de gemeente Hoogeveen online bij elkaar voor een webinar over vrijwilligersmanagement. Voor veel verenigingen blijft het een enorme uitdaging om voldoende vrijwilligers te behouden. Ook om mensen met de juiste kwaliteiten aan de club te binden is een lastige opgave. Voor de gemeente Hoogeveen reden om Anne Prins, onze verenigingsadviseur, te vragen om verenigingen mee te nemen in de do's en dont's van vrijwilligersmanagement.

Lees verder
Algemeen, Vrijwilligers

OldStars sport bij steeds meer Drentse verenigingen

22 november 2021

Senioren kunnen in Drenthe bij veel clubs hun hart ophalen doordat er speciaal aanbod is voor ouderen om te sporten. Met de start van OldStars Sport bij veel verenigingen in Drenthe krijgen senioren de kans om op hun eigen niveau bij hun eigen club in beweging te blijven.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Positief Sportklimaat, Vrijwilligers

Drenthe sport Duurzaam – The next step trapt af

15 november 2021

Donderdag 11 november was de aftrap van Drenthe sport Duurzaam – The next step. Op de Asser Tennisvereniging De Hertenkamp kwamen gedeputeerde Tjisse Stelpstra van de provincie Drenthe, Mieke Zijl, directeur-bestuurder van SportDrenthe en Reinder Hoekstra directeur-bestuurder van de Natuur en Milieufederatie Drenthe bijeen om sportief af te trappen.

Lees verder
Duurzaamheid

Subsidie Frisse Start op herhaling

11 november 2021

De Frisse-Start subsidie voor vrijwilligersorganisaties krijgt een vervolg. Eerder al konden vrijwilligersorganisaties, waaronder verenigingen, subsidie aanvragen om een frisse start te maken na de lock-down periode. Binnenkort zal de regeling opnieuw open gaan.

Lees verder
Bestuur en beleid, Financieel beheer, Vrijwilligers

Coronacheck voor buitensporten niet nodig, binnen wel

4 november 2021

De lobby van de gezamenlijke sportorganisaties om de coronacheck voor sporters die het kabinet aankondigde in te trekken is deels gelukt. Voor de buitensport geldt nu dat alleen een coronatoegangsbewijs nodig is als je naar binnen wilt, zowel in kleedkamers als kantine en zowel voor spelers als publiek. Voor binnensport blijven de aangekondigde maatregelen vooralsnog van kracht.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Positief Sportklimaat, Vrijwilligers

SportDrenthe is partner in project Move the Mind

14 oktober 2021

Move the Mind betekent empowerment voor mentaal welzijn door middel van sport. Het project beoogd volwassenen te helpen met zich aan te passen aan uitdagingen en crisissen (zoals COVID-19) door gebruik te maken van de positieve mentale aspecten van fysieke activiteit en sporten.

Lees verder
Bestuur en beleid, Positief Sportklimaat, Sport Technisch Kader, Vrijwilligers

Sportlocaties in gemeente Coevorden proeven in Nationale Sportweek aan de Gezonde Sportomgeving

28 september 2021

Coevorden stond van 17 tot en met 26 september helemaal in het teken van sport en bewegen, als host-city van de NOC*NSF Nationale Sportweek pakten ze groot uit en was er de gehele week een fantastisch programma opgezet. Voor JOGG-teamfit het moment om extra aandacht te vragen voor de Gezonde Sportomgeving.

Lees verder
Team:Fit

Coronacheck in sportkantine: hoe kan een sportclub hier mee omgaan?

21 september 2021

Onder de noemer van ‘het loslaten van de 1,5m maatregelen’ gaan vanaf 25 september een aantal nieuwe regels in. Hoewel gepresenteerd als versoepelingen, voelt dit voor veel sportclubs als een verzwaring waar het gaat om de sportkantine, waar dezelfde regels gaan gelden als voor de horeca. De 1,5m afstand mag worden losgelaten, maar daar voor in de plaats komt een verplichte scan van een CoronaToegangsBewijs (CTB).

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Positief Sportklimaat, Vrijwilligers

Gaat u al op de fiets naar de sportvereniging?

16 september 2021

In samenwerking met de provincie Drenthe en de Natuur en Milieu Federatie Drenthe, is SportDrenthe het project ‘Op Fietse naar de club’ gestart. Dit is onderdeel van Drenthe Sport Duurzaam en heeft als doel om het fietsgebruik van en naar de sportvereniging te stimuleren.

Lees verder
Duurzaamheid

Bosbad Noord-Sleen ontvangt Topprestatiebadge Voeding tijdens start Gezonde Zwem4daagse

9 september 2021

Maandag 30 augustus ontvangt teamleider Nicole Piening van Bosbad-Noord-Sleen, bij de start van de Gezonde Zwem4daagse de Team:Fit Topprestatiebadge Voeding. Bosbad Noord-Sleen verdient als eerste sportorganisatie in Drenthe deze erkenning omdat zij in de kiosk hun gezondere aanbod op een aantrekkelijke manier presenteren, ze beleid hebben opgesteld voor gezonder eten en drinken en ze daarover goed communiceren.

Lees verder
Team:Fit

Hoe inclusief is jouw sportclub? Doe de inclusiecheck!

8 september 2021

Ruim 700.000 Nederlanders voelen zich nog niet welkom in de sport, maar helaas zijn sportaanbieders zich hier vaak niet van bewust. Dat is jammer, want sportclubs kunnen júist die drempels wegnemen om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier kan sporten en bewegen. 

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Duurzaamheid, Financieel beheer, MDT, Positief Sportklimaat, Sponsoring, Sport Technisch Kader, Team:Fit, Vrijwilligers

Goed voorbereid het nieuwe sportseizoen op de club starten!

2 september 2021

Lekker sporten terwijl jij en je medesporters zich ondertussen ook aan de coronamaatregelen houden, hoe regel je dat op de sportaccommodatie?

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Positief Sportklimaat, Vrijwilligers

Voorkom een legionellabesmetting: spoel de kranen

13 juli 2021

In de zomerperiode voelt de legionellabacterie zich prettig. Bij een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius kan de bacterie zich snel vermenigvuldigen. De bacterie komt voor in vochtige milieus zoals meren, sloten en stilstaand (leiding)water. De meeste mensen worden niet ziek als ze met de legionellabacterie in aanraking komen. Vooral mensen met een verminderde weerstand, rokers en ouderen lopen een groter risico om ziek te worden van de bacterie.

Lees verder
Bestuur en beleid

Start het nieuwe seizoen nu op!

1 juli 2021

Per 26 juni mag eigenlijk alles weer binnen de sportclubs in Nederland. Sporten voor alle leeftijdscategorieën is weer toegestaan en ook publiek is weer welkom 'langs de lijn'. Voor veel clubs een moment waar lang op is gewacht. Toch is het niet ideaal: de meeste clubs staan nog niet in vakantiemodus, maar de zomerstop staat voor de deur. Wij van Sportclub Drenthe adviseren alle Drentse clubs en verenigingen: grijp dit moment aan om de voorbereidingen te treffen voor de start van het nieuwe seizoen.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Duurzaamheid, Positief Sportklimaat, Sponsoring, Team:Fit, Vrijwilligers

Heropening van de sport vieren

3 juni 2021

A.s. zaterdag 5 juni gaan onze sportclubs eindelijk weer open. Nog niet alles is direct weer mogelijk, maar met de eerste wedstrijden voor de jeugd, binnen en buiten teamsport voor volwassenen en het heropenen van kantines, kleedkamers en douches kan er toch wel gesproken worden van een serieuze stap. En wat hebben we dit met elkaar allemaal gemist. Niet alleen de sporter zelf, ook bestuursleden, kader, professionele begeleiders; iedereen heeft de sfeer, saamhorigheid en gezelligheid van de sportclub gemist.

Lees verder
Bestuur en beleid, Positief Sportklimaat, Vrijwilligers

Onderlinge wedstrijden en even nazitten in de kantine kan weer vanaf 5 juni

31 mei 2021

We hebben er lang op gewacht, maar vanaf volgend weekend kunnen we in principe weer genieten van de sport bij je club. En ook de derde helft behoort weer tot de mogelijkheden. Kijk vooral hoe jouw club omgaat met de versoepeling van de maatregelen.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Financieel beheer, Positief Sportklimaat, Vrijwilligers

Vv Gasselternijveen, vv GKC en vv Gieterveen, krijgen ‘certificaat Gezondere Sportkantine’ uitgereikt!

27 mei 2021

Nog niet eerder behaalde voetbalclubs in Aa en Hunze een Team:Fit-certificaat voor een gezondere sportkantine! Gasselternijveen, GKC en Gieterveen sluiten zich achter vv Emmen, vv LEO en vv VAKO aan in het rijtje gezondere voetbalkantines Drenthe wat de teller nu op 6 zet!

Lees verder
Team:Fit

Sessie WBTR verschaft duidelijkheid

27 mei 2021

Woensdag 26 mei bezochten bijna 100 bestuurders de sessie WBTR. Donderdag 8 april zaten al ruim 80 verenigingsmensen klaar voor dezelfde webinar. Wat gaat de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht nu precies inhouden voor verenigingen.

Lees verder
Bestuur en beleid

Sportclubs in Coevorden enthousiast over gezondere sportomgeving

20 mei 2021

Vanuit het Sport- en Preventieakkoord in Coevorden mocht Wineke Holtrop vanuit Team:Fit dinsdag 18 mei een webinar houden rondom de gezondere sportomgeving. 'Hoe kun je gezondere keuzes stimuleren en welke veranderingen vraagt dit binnen de club.' Verenigingen in Coevorden reageerden uitermate enthousiast op het concept en de eerste contacten om samen te kijken naar de mogelijkheden zijn gelegd.

Lees verder
Team:Fit

Vanaf 19 mei weer meer sport mogelijk

18 mei 2021

Vanaf morgen mag er eindelijk iets meer voor de sport in Nederland. Langzaamaan gaan de cijfers met corona besmettingen en de IC-opnames naar beneden. Dat betekent dat er ook voor de sport eindelijk versoepeld kan worden. Het zijn kleine stapjes, de verwachting is wel dat er binnenkort steeds een beetje meer mag.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Financieel beheer, Vrijwilligers

Verschillende gemeenten subsidie ‘frisse start’ geopend voor o.a. verenigingen

3 mei 2021

De provincie Drenthe ondersteunt - via gemeenten - organisaties die afhankelijk zijn van vrijwilligers met een subsidie zodat zij een frisse start kunnen maken zodra de coronamaatregelen dat toelaten. De subsidie dient ten goede te komen aan vrijwilligersinitiatieven die sociaal-culturele activiteiten organiseren die bijdragen aan de vitaliteit en kwaliteit van leven en wonen in Drenthe.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Financieel beheer, Vrijwilligers

Onderzoek start passend voetbal in Zwolle

26 april 2021

De KNVB, afdeling passend voetbal, is samen met gehandicaptensport Nederland aan het onderzoeken of er animo is om te starten met amputatie- en blindenvoetbal in Zwolle. Om een behoeftepeiling te doen onder de doelgroep zijn twee enquêtes uitgezet.

Lees verder
Algemeen

Groeiend draagvlak voor rookvrij sport en spel

14 april 2021

Eind 2018 heeft de rijksoverheid het Nationaal Preventieakkoord gesloten waar Team:Fit ook bij is aangesloten. In het preventieakkoord wordt ingezet op de verbetering van de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Het akkoord richt zich op drie thema’s, de drie grootste veroorzakers van ziekten in Nederland, namelijk: roken, alcohol en voeding.

Lees verder
Team:Fit

Drentse verenigingen zijn klaar om leden weer te laten sporten

1 april 2021

Het gemis van samen sporten, het sociaal contact en competitie is groot. Dit bleek tijdens de online sessies die Sportclub Drenthe iedere woensdagavond in maart organiseerde. De tendens bij de verenigingen in Drenthe is positief: weinig leden die opzeggen, sponsoren blijven trouw aan de club en vrijwilligers staan te springen weer aan de slag te gaan. Maar voor hoe lang kunnen clubs dit vasthouden?

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Financieel beheer, Sponsoring, Vrijwilligers

Coronapeiling onder verenigingen

29 maart 2021

De vragenlijst voor de 3e coronapeiling voor de sportverenigingen in Nederland staat klaar om verspreid en ingevuld te worden.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid

Drentse verenigingen willen aan de slag met senioren

25 maart 2021

Blijkt uit de grote opgave voor de online sessie: ‘op weg naar de ouderenvriendelijke sportvereniging in Drenthe’ Ruim 60 deelnemers loggen om 20.00 uur in bij de vijfde webinar van Sportclub Drenthe. Deze avond staat in het teken van een kennismaking met OldStars Sport en wordt daarom samen met het Ouderenfonds georganiseerd. Als interventie eigenaar laten zij de Drentse verenigingen vanavond zien wat de kansen zijn van OldStars Sport.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, MDT, Positief Sportklimaat, Team:Fit, Vrijwilligers

Online inspiratie sessies gezonde sportomgeving

22 maart 2021

Door de ontwikkeling vanuit de lokale sportakkoorden is er steeds meer aandacht voor een gezonde sportomgeving. NOC*NSF organiseert in samenwerking met met een aangehaakte Team:Fit Coach verschillende inspiratiesessies met dit thema. Op 29 maart is een online inspiratiesessie bij te wonen.

Lees verder
Team:Fit

Ontwikkelen en handhaven corona maatregelen grootste zorg

18 maart 2021

Woensdag 17 maart, de vierde sessie van Sportclub Drenthe voor verenigingen gaat over het moment dat de clubs weer open mogen. In de poll aan het begin van de sessie blijkt dat verenigingen het meest opzien tegen het ontwikkelen en handhaven van de corona maatregelen. Daarnaast blijkt net als vorige week dat het sociale aspect het meest wordt gemist.

Lees verder
Bestuur en beleid, Financieel beheer, Positief Sportklimaat, Sponsoring, Vrijwilligers

VV Actief start project Blessure preventie & fitte tieners

15 maart 2021

U zult het herkennen: al voor de training loopt de jeugd met bal het veld op en begint direct met op doel schieten. Er wordt gelachen en gerend, maar er wordt zeker geen aandacht besteedt aan een goede warming-up voor de spieren. Die begint 5 of 10 minuten later, als de groep compleet is en de trainer de jongens en meiden bij elkaar roept. Funest voor de ontwikkeling van spierkracht, het uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Juist in de leeftijdscategorie JO13/JO15, waar de overgang van klein naar groot veld zit, merkten ze bij VV Actief dat de kinderen meer pijntjes en klachten kregen. 

Lees verder
Bestuur en beleid, Positief Sportklimaat, Sport Technisch Kader

Blijf in contact met je leden, juist nu

11 maart 2021

Woensdag 10 maart stond de webinar ‘ledenbinding en clubgevoel’ op het programma. Ruim 30 verenigingsmensen hebben ingelogd om deze online sessie bij te wonen. Waar dinsdagavond nog vooral penningmeesters de online sessie over financiën bijwoonden zijn er vanavond onder de luisteraars bestuursleden met diverse functies en andere vrijwilligers die een rol hebben in communicatie of activiteiten organisatie voor hun club.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Positief Sportklimaat, Vrijwilligers

SBVS op zoek naar nieuwe secretaris

9 maart 2021

Noordelijke Vereniging Docenten Sport en Bewegen Senioren is op zoek naar een nieuwe secretaris

Lees verder
Bestuur en beleid, Vrijwilligers

Eerste webinar financiën: ‘zinvol en duidelijk’

4 maart 2021

Woensdag avond, 3 maart, voor Sportclub Drenthe de aftrap van een 'webinar-maand' voor verenigingen. We merken dat de corona pandemie veel vraagt van onze Drentse verenigingen. Organisatorisch, mentaal voor leden en vrijwilligers, maar bovenal ook financieel. Daarom beginnen we vanavond met een sessie over de financiële regelingen in corona tijd. 

Lees verder
Bestuur en beleid, Duurzaamheid, Financieel beheer, Positief Sportklimaat, Sponsoring, Vrijwilligers

vierde webinar Nederland Rookvrij op 10 maart

22 februari 2021

Na drie boeiende webinars van het netwerk Nederland Rookvrij, nodigen zij u graag uit voor een volgend webinar op 10 maart, waarin een debat met de politieke jongerenorganisaties centraal staat.

Lees verder
Team:Fit

Online bijeenkomsten ‘Sportclub Drenthe door de corona-crisis’

15 februari 2021

Als Sportclub Drenthe (onderdeel van provinciale sportorganisatie SportDrenthe) streven wij naar een actief en gezond sportlandschap in de provincie Drenthe. De Drentse sportverenigingen hebben een essentiële positie en al sinds het begin van de Corona-pandemie maken wij ons hierover ernstig zorgen.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Financieel beheer, Positief Sportklimaat, Sport Technisch Kader, Vrijwilligers

SportKracht12 start met kosteloze begeleiding van sportverenigingen bij het verduurzamen van hun sportaccommodatie

11 februari 2021

Sportkracht12, de landelijke organisatie waarin alle Provinciale Sport Organisaties (PSO’s) zijn verenigd, treedt per 1 februari toe tot het netwerk van NOC*NSF voor het begeleiden van sportverenigingen bij het verduurzamen van hun sportaccommodatie. Met haar landelijke dekkend netwerk speelt Sportkracht12 een essentiële rol in de Routekaart Verduurzaming Sport. De doelstelling van deze routekaart betreft 95% CO2 reductie op alle sportaccommodaties in Nederland in 2050, met een tussentijdse doelstelling van 49% CO2 reductie in 2030.

Lees verder
Duurzaamheid

Project Maatschappelijke Diensttijd verlengd tot 1 augustus

3 februari 2021

Drentse jongeren tussen de 14 en 30 kunnen nog steeds bij hun sportvereniging een vrijwilligersvergoeding krijgen en een aansluitende cursus volgen op onze kosten. Een mooie kans voor zowel jongeren als verenigingen.

Lees verder
MDT

Gouden Gezondere Sportkantine certificaat voor 3RD Half Sportbar

25 januari 2021

Woensdagmiddag 20 januari jl. heeft Ankie het gouden Team:Fit certificaat ontvangen voor haar 3RD Half Sportbar, uit handen van wethouder Jaap van der Haar in bijzijn van buurtsportcoach Liane van Elp (Meppel Actief&Gezond) en Team:Fit coach Wineke Holtrop.

Lees verder
Team:Fit

Geslaagde online bijeenkomst ‘gezondere sportomgeving’ en uitreiking certificaat

25 januari 2021

Woensdagavond 20 januari jl. namen 10 sportverenigingen, een zwembad en dorpshuizen uit Hoogeveen en De Wolden deel aan de onlinebijeenkomst ‘gezondere sportomgeving’. De bijeenkomst werd georganiseerd door JOGG Hoogeveen/De Wolden in samenwerking met Team:Fit.

Lees verder
Team:Fit

Provincie biedt vrijwilligersorganisaties steuntje in de rug

20 januari 2021

Vrijwilligersorganisaties ontvangen van de provincie financiële steun, zodat zij een frisse start kunnen maken zodra de coronamaatregelen dat toelaten. Via een digitaal portaal is meer informatie te vinden over de subsidie die de provincie beschikbaar stelt. Het aanvragen van de subsidie gaat via de Drentse gemeenten, omdat zij het beste inzicht hebben in de organisaties die actief zijn in hun gemeente.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Financieel beheer, Vrijwilligers

TASO Regeling voor sportclubs half februari open

14 januari 2021

Per 13 oktober en 4 november j.l. zijn verdere beperkende maatregelen voor sportorganisaties van kracht geworden (minder trainingen, geen wedstrijden, kantines gesloten). Om de schade als gevolg hiervan te compenseren heeft het kabinet nieuwe aanvullingen op de steunpakketten voor sportorganisaties gepresenteerd.

Lees verder
Bestuur en beleid, Financieel beheer

Drentse amateurclubs ontvangen € 19.045 van supporters

7 januari 2021

Nu de kantines gesloten zijn lopen amateurclubs veel geld mis. Om onze convenantpartners te helpen in deze lastige tijd deed Clubplan daarom dit najaar een oproep om een rondje aan hun te geven in de virtuele kantine op Rondjevoorjeclub.nl. En er werd flink aan de bel getrokken in onze provincie.

Lees verder
Algemeen

Lokale sportakkoorden krijgen steeds meer vorm in Drenthe

15 december 2020

In alle gemeenten in Drenthe is inmiddels een lokaal sportakkoord gesloten. Ook is er in vele gemeenten een ‘kerngroep’ of ‘kopgroep’ geformeerd. Deze groep beoordeelt de aanvragen die binnenkomen vanuit (sport)organisaties. Deze worden dan gefinancierd uit het uitvoeringsbudget dat in iedere gemeente beschikbaar is.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid

Ruim 15 Drentse clubs juist in corona tijd een gezondere kantine

14 december 2020

2020 was voor veel verenigingen een zwaar jaar, een groot deel van het jaar waren sportclubs en -kantines dicht en we moesten zo veel mogelijk thuis blijven. Veel clubs zijn in de financiële problemen geraakt door onder andere het wegvallen van kantine inkomsten. Wel zijn er dit jaar ook lokale sportakkoorden gesloten, waar de gezonde (sport)omgeving is opgenomen in de akkoorden van alle 12 Drentse gemeenten. Veel lokale clubs hebben getekend als partner in het sportakkoord en willen meewerken aan een gezonde sportomgeving. In dit kader hebben veel clubs een Team:Fit certificaat voor een gezondere kantine behaald, maar heeft de uitreiking hiervan door corona (vaak) niet kunnen plaatsvinden.

Lees verder
Team:Fit

Nieuwe wet WBTR voor clubbesturen gaat in op 1 juli 2021

30 november 2020

Op 10 november jl. is de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (wet WBTR) door de Eerste Kamer aangenomen. Deze wet zal formeel op 1 juli 2021 in werking treden en is van invloed op bestuurders van sportclubs. De WBTR is o.m. bedoeld om de regels over aansprakelijkheid van bestuurders en commissarissen duidelijker te regelen.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid

Vier handvatten voor besturen in crisistijd

24 november 2020

Het zijn  onzekere tijden en zeker voor verenigingsbesturen. Regelgeving en steeds weer nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat je als bestuur steeds op scherp moet staan. Hoe doe je dat en wat zijn de belangrijkste aandachtspunten?

Lees verder
Bestuur en beleid

Traject Positief Sportklimaat gaat gewoon door bij VV Actief

23 november 2020

'Corona positief?' is te lezen op de site van VV Actief. 'Ja, er zijn zeker ook positieve zaken. Zoals hoe er door de jeugd elke week toch nog gespeeld wordt op ons Sportpark. Hoe trainers en leiders elkaar (beter) leren kennen, van elkaar leren. Kinderen de ruimte hebben om zichzelf te herontdekken. Plezier voorop staat en er vanaf straalt.'

Lees verder
Positief Sportklimaat

Communicatie is het toverwoord in de corona-crisis

12 november 2020

Woensdagavond, 19.30 uur. Ruim vijfentwintig verenigingsbestuurders en enkele sportprofessionals sparren online over de vraag ‘hoe komt onze sportclub door de corona-crisis’. Conclusie: we missen het verenigingsleven, we maken ons zorgen, maar we slaan ons er wel doorheen.

Lees verder
Algemeen

Vv VAKO eerste sportclub in Tynaarlo met certificaat Gezondere Sportkantine

11 november 2020

De sportkantine van VAKO stimuleert water drinken, biedt in elke productgroep een betere keuze, die prominent in het zicht staat en heeft dit geborgd in het beleid. Hiermee wordt voldaan aan de basis en mag VAKO zich de 14e gezondere sportkantine van Drenthe noemen.

Lees verder
Team:Fit

Ook in corona tijd investeren verenigingen in de toekomst

3 november 2020

Ondanks dat het actieve verenigingsleven volledig in ruste is gekomen na alle corona maatregelen wordt deze periode juist gebruikt om te investeren in de toekomst.

Lees verder
Algemeen, Bestuur en beleid, Duurzaamheid, Financieel beheer, MDT, Positief Sportklimaat, Sponsoring, Team:Fit, Vrijwilligers

Aftrap en ondertekening sportakkoord Tynaarlo

8 oktober 2020

Op 7 oktober hebben wij met een groot deel van de partners van het sport- en beweegakkoord een prettige aftrap en ondertekening gehad van het sport- en beweegakkoord in Tynaarlo. Ongeveer 25 mensen waren aanwezig in sporthal De Kamp, waar afgetrapt werd door wethouder Hans de Graaf. Sportformateur Hans Slender presenteerde een samenvatting van het sportakkoord.

Lees verder
Algemeen, Positief Sportklimaat

Jij kunt het verschil maken bij je vereniging, juist nu!

8 oktober 2020

De corona maatregelen zijn weer aangetrokken en dit heeft direct betrekking op sportclubs en hun vrijwilligers. Jongeren kunnen het verschil maken voor een vereniging in deze onzekere, moeilijke tijden. Sporten blijft ontzettend belangrijk, natuurlijk om gezond te blijven en op die manier het virus de baas te blijven. Maar sport is ook één van de weinige uitlaatkleppen en vormen van ontspanning die er op dit moment zijn.

Lees verder
MDT

Nieuwe ronde begeleidingstraject verduurzaming – meldt u snel aan!

24 september 2020

Bent u wellicht voornemens binnen uw vereniging aan de slag te gaan met verduurzaming? Energiebesparing, zelf opwekken van energie, isoleren etc.? Ook uw vereniging kan zich aanmelden voor deze landelijke ondersteuningsregeling, zodat u kosteloos gebruik kunt maken van de expertise van SportDrenthe/Drenthe Sport Duurzaam!

Lees verder
Duurzaamheid

Het Markehuis Grolloo is eerste dorpshuis in Drenthe met certificaat Gezondere Sportkantine

24 september 2020

De sportkantine van Het Markehuis stimuleert water drinken, biedt in elke productgroep een betere keuze, die prominent in het zicht staat, en heeft dit opgenomen in het beleid. Hiermee mag Het Markehuis zich de achtste gezondere sportkantine van Drenthe noemen.

Lees verder
Team:Fit

Succesvolle bijeenkomst cursus meer vrijwilligers in Coevorden

18 september 2020

Tijdens de laatste avond van de cursus meer vrijwilligers werven in Coevorden was er vooral aandacht voor de vervolgacties. Alle verenigingen hebben nieuwe vrijwilligers binnen kunnen halen, nu is het zaak om ze ook actief betrokken te houden binnen de vereniging.

Lees verder
Vrijwilligers

ATV De Hertenkamp is eerste tennisvereniging in Drenthe met het zilveren certificaat Gezondere Sportkantine

8 september 2020

De sportkantine van ATV De Hertenkamp stimuleert water drinken, biedt in elke productgroep een betere keuze die prominent in het zicht staat en heeft dit opgenomen in het beleid. Dit vormt de basis waarmee ATV De Hertenkamp zich de zevende gezondere sportkantine van Drenthe noemen.

Lees verder
Team:Fit

Aftrap verduurzaming sportaccommodaties Midden-Drenthe

2 september 2020

Op ludieke wijze werd vanmiddag door wethouder Erjen Derks van de gemeente Midden-Drenthe de aftrap gegeven voor de installatie van de led veldverlichting op 14 sportaccommodaties in de gemeente. De verduurzaming van de sportaccommodaties vindt plaats in het kader van het project ‘Drenthe Sport Duurzaam’.

Lees verder
Duurzaamheid

Geslaagde lobby resulteert in TASO-regeling

24 augustus 2020

Vanaf 1 september tot en met 4 oktober kunnen amateursportorganisaties die in de periode 1 maart tot en met 31 mei 2020 en/of 1 juni tot en met 31 augustus 2020 een omzetverlies van ten minste 20% hebben geleden en geen andere tegemoetkoming.

Lees verder
Algemeen

VV Witteveense Boys ’87 Duurzaamste Sportvereniging van Drenthe

22 juni 2020

Vandaag is vv Witteveense Boys '87 uitgeroepen tot Duurzaamste Sportvereniging van Drenthe. De vereniging liet daarmee de andere twee genomineerden vv VAKO en vv Zandpol achter zich. De verkiezing wordt jaarlijks gehouden in het kader van Drenthe Sport Duurzaam, een project waarbij Drentse sportverenigingen worden ondersteund bij het verduurzamen van hun sportgebouw of -terrein.

Lees verder
Duurzaamheid