Financiele compensatieregelingen

Laatste update: 12 oktober 2021

Sinds het begin van de coronacrisis heeft de (rijks-)overheid een aantal financiële regelingen getroffen voor diverse sectoren in Nederland. Een aantal daarvan zijn specifiek bedoeld ter ondersteuning van de amateursport. Sommige zijn meer algemene regelingen waar de amateursport in bepaalde gevallen ook gebruik van kan maken. Hieronder een overzicht van de verschillende regelingen en hoe u hier van gebruik van kunt maken. 

1. Tegemoetkoming Amateursport Organisaties (TASO)

Periode Q2 2021

De aanvraagperiode eindigde op 20 september en er kunnen geen nieuwe aanvragen voor Q2 meer worden ingediend. Zoals het er nu uitziet, komt er geen vervolg van de TASO in Q3 2021.

2. Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Periode Q3 2021 (laatste periode!)

Hier kunt u gebruik van maken indien er bij uw club sprake is van minimaal 30% omzetverlies in de periode juli – september 2021 terwijl de normale omzet meer dan € 4.412 is. Bij 30% omzetverlies is het subsidiepercentage 50% van de vaste lasten met een minimum van €1.500 en tot een maximum van €550.000. Bij 100% omzetverlies loopt het subsidiepercentage op naar 100% (was voorheen 85%).

Aanvragen TVL kan tot en met 26 oktober 2021, 17:00 uur: klik hier (aanvraagloket RVO)

3. Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (TVS)

Omdat de huurkosten een grote kostenpost zijn voor verenigingen heeft de overheid de TVS ingesteld. De bedoeling is dat verhuurders (meestal zijn dat gemeenten) de huur geheel of gedeeltelijk aan de verenigingen kwijtscheldt. Er wordt een onderheid gemaakt tussen:

  • Niet-gebruiksgebonden huur: dit gaat op voor de meeste buitensportverenigingen. Dit houdt in dat de huur niet afhankelijk is van de mate waarin de accommodatie daadwerkelijk gebruikt wordt. In dat geval wordt maximaal 45% van de gederfde huur gecompenseerd aan de verhuurder.
  • Gebruiksgebonden huur: dit gaat op als je een accommodatie huurt per uur of dagdeel dat je er daadwerkelijk gebruik van maakt. In dat geval wordt 100% van de gederfde huur gecompenseerd aan de verhuurder.

De aanvraagperiode voor verhuurders voor Q2 2021 eindigde op 20 september en er kunnen geen nieuwe aanvragen voor Q2 meer worden ingediend. Zoals het er nu uitziet, komt er geen vervolg van de TASO in Q3 2021.

Let op: verenigingen konden de TVS dus niet zelf aanvragen. Voor vragen over de kwijtschelding adviseren wij om contact op te nemen met de verhuurder.

De specialist
Paul van Dijk

Mijn naam is Paul van Dijk en ik ben sinds 2002 werkzaam als Senior Verenigingsadviseur en projectleider bij SportDrenthe. Vanuit deze functie ondersteun en adviseer ik sportverenigingen, inhoudelijk en als procesbegeleider, bij diverse onderwerpen om ervoor te zorgen dat het (nog) vitale(re) organisaties worden en blijven.

pjvandijk@sportdrenthe.nl