Vrijwilligers: een beleidsplan maken

Wordt de jeugdtrainer betaald door de club? Hebben alle kantine vrijwilligers een diploma sociale hygiëne nodig? Hoe weet je als club zeker dat alle vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag hebben. Heb je het idee dat er op iedere bestuursvergadering weer een vraag ligt met betrekking tot vrijwilligerszaken? Wordt iedere bestuursperiode opnieuw de discussie gevoerd welke vrijwilligers wel en welke geen vergoeding krijgen? Stel een beleidsplan vrijwilligers op en zorg dat vragen altijd helder en verantwoord beantwoord kunnen worden. Het einde van discussies aan de bestuurstafel en eindeloze overleggen met vrijwilligers. Eén plan zorgt voor duidelijkheid en overzicht.

Hoe ziet een traject voor het maken van een beleidsplan vrijwilligers er uit?

Na een gesprek met het bestuur bepalen we samen of, en zo ja, wanneer we gaan starten. Het bestuur gaat dan op zoek naar een werkgroep van 4 tot maximaal 8 personen. Het is wenselijk dat deze werkgroep een goede afspiegeling van de vereniging is. Tijdens de 4 tot max. 6 bijeenkomsten met een professionele verenigingsadviseur komen we tot een goed en werkbaar vrijwilligersbeleidsplan. De bijeenkomsten duren van 19.30 tot 21.30 en de gemiddelde tijd die een werkgroep lid er mee kwijt is, is 30 minuten per week. De werkgroep leden leveren de input en de adviseur, die (positief kritisch) meedenkt, is de begeleider van het proces.

Wie betaalt deze ondersteuning?

Vaak zijn er subsidiegelden beschikbaar binnen de gemeente voor de vitale sportvereniging. Deze ondersteuning valt binnen deze regeling. Ook benieuwd of uw gemeente afspraken heeft met SportDrenthe? Neem contact met ons op/Bel Anne.

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp..

De specialist

Anne Prins

Mijn naam is Anne Prins, sinds 1999 Senior Verenigingsadviseur bij SportDrenthe. Uiteraard ben ik dan ook betrokken bij Sportclub Drenthe. Vanuit mijn functie ben ik 3-4 avonden op pad om verenigingen te adviseren/helpen

aprins@sportdrenthe.nl