Vrijwilligers: cursus succesvol vrijwilligers werven

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar. Maar zijn ze ook onvindbaar? Tegenwoordig is het doen van vrijwilligerswerk niet voor alle leden vanzelfsprekend. Tijd en betrokkenheid ontbreekt. Laten nu juist dat de succesfactoren zijn om vrijwilligers te werven. Als je ervan uit gaat dat iedereen wel iets zou kunnen en willen doen voor de vereniging kun je veel nieuwe vrijwilligers bereiken. Met deze cursus helpen we jou en de club in drie avonden bij het vinden van nieuwe vrijwilligers. Ervaring leert dat aan het einde van de cursus de vrijwilligersaantallen ruim zijn verbeterd en vele functies zijn ingevuld, waaronder ook vaak structurele.

Hoe ziet een cursus succesvol vrijwilligers werven er uit?

De cursus bestaat uit 3 avonden waarin onze cursusleider jou en je collega clubmensen meeneemt in het proces op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Aan het einde van de cursus heb je niet alleen meer vrijwilligers, maar heb je ook een vrijwilligers beleidsplan opgesteld.

Quote Verenging VV Dalen: “We zijn aan de hand meegenomen!”

De eerste avond staat in het teken van de motieven van vrijwilligers, waarom doen mensen dit? Hoe zorg je er nu voor dat er draagvlak is om leden te motiveren vrijwilligerswerk te gaan doen? Je wordt meegenomen op zoek naar nieuwe vrijwilligers.

De tweede avond is echt gericht op de praktische kant: hoe haal je nu de nieuwe vrijwilligers binnen. Samen maak je een campagne die past bij jouw club. Je oefent samen met de andere cursisten hoe je het gaat aanpakken. Aan het einde van de avond heb je het vertrouwen om de campagne ook echt uit te voeren. In je eigen tijd ga je aan de slag om nieuwe vrijwilligers te benaderen.

Quote Vereniging GV Sleen: “Ik had het niet voor mogelijk gehouden, maar de cursus ‘Meer vrijwilligers werven’ van SportDrenthe heeft ons een uitstekend resultaat opgeleverd’’

Op avond drie ligt de focus op het vervolg: hou behoud je nu de (nieuwe) vrijwilligers. Je hebt er nu wel zoveel nieuwe mensen bij, maar je wilt er ook voor zorgen dat je volgend jaar niet weer op zoek moet naar een half nieuw corps. We laten je zien hoe je beleid maakt op het binden en behouden van je vrijwilligers.

Aan het einde van de cursus heb je als vereniging een mooie uitbreiding van je vrijwilligerscorps en heb je goed in beeld hoe je de vrijwilligers gemotiveerd houdt om met vol enthousiasme het vrijwilligerswerk te blijven doen.

Wie betaalt deze cursus vrijwilligers werven?

Vaak zijn er subsidiegelden beschikbaar binnen de gemeente voor de vitale sportvereniging. Deze cursus valt binnen deze regeling. Ook benieuwd of uw gemeente afspraken heeft met SportDrenthe? Neem contact met ons op/Bel Anne.

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp..

De specialist

Anne Prins

Mijn naam is Anne Prins, sinds 1999 Senior Verenigingsadviseur bij SportDrenthe. Uiteraard ben ik dan ook betrokken bij Sportclub Drenthe. Vanuit mijn functie ben ik 3-4 avonden op pad om verenigingen te adviseren/helpen

aprins@sportdrenthe.nl