Instructie Verantwoord Alcoholgebruik – cursus IVA

Barvrijwilligers die alcohol schenken moeten een Instructie Verantwoord Alcoholgebruik (IVA) hebben gevolgd. Hun namen worden op een lijst genoteerd die in de kantine aanwezig moet zijn. De IVA behandelt  3 onderwerpen:

  • de barvrijwilliger en de Alcoholwet
  • informatie over alcohol en alcoholgebruik
  • de praktijk van verantwoord schenken

Hiervoor is een korte videofilm ontwikkeld en ander presentatiemateriaal. De barvrijwilligers krijgen dus feitelijke informatie en bespreken praktijksituaties. De instructie duurt 2 uur en er is geen examen aan verbonden.

Bekijk hier ook het nieuwsartikel over de nieuwe alcoholwet per 1 juli 2021.

Mogelijkheden om de IVA te volgen zijn; een e-learning via de site van NOC*NSF of een bijeenkomst in de (sport)kantine. 

Hoe ziet een bijeenkomst in de sportkantine er uit?

De basis qua wet- en regelgeving wordt besproken in een interactieve sessie. Vervolgens wordt door praktijkvoorbeelden besproken waar je zoals tegenaan loopt als barvrijwilliger in de sportkantine. Het opstellen van huisregels rondom alcoholgebruik komt aan bod, maar vooral ook hoe je deze huisregels in de praktijk kunt toepassen. Iedere barvrijwilliger is wel eens met een lastige klant in aanraking gekomen of heeft gezien dat de regels werden overtreden. Op deze avond krijg je handvaten hoe te handelen in veel voorkomende situaties. Door ook echt achter de bar te staan en samen de situaties na te spelen zorgen we niet alleen voor een goede oefening, het is vooral ook heel erg leuk om te doen op deze manier.

Wie betaalt deze cursus?

Vaak zijn er subsidiegelden beschikbaar binnen de gemeente voor de vitale sportvereniging. Deze cursus valt binnen deze regeling. Bovendien past het naadloos in de ambities van het lokaal Sportakkoord en binnen de kaders van Team:Fit. Ook benieuwd welke mogelijkheden er in uw gemeente zijn en er afspraken liggen met SportDrenthe? Neem contact met ons op via Anne Prins of Team:Fit Coach Wineke Holtrop.

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp..

De specialist

Anne Prins

Mijn naam is Anne Prins, sinds 1999 Senior Verenigingsadviseur bij SportDrenthe. Uiteraard ben ik dan ook betrokken bij Sportclub Drenthe. Vanuit mijn functie ben ik 3-4 avonden op pad om verenigingen te adviseren/helpen

aprins@sportdrenthe.nl