Team:Fit: de gezondere sportlocatie

Een volkoren tosti naast het patatje in het assortiment

Een gezondere sportomgeving is een omgeving waarbij voornamelijk gezondere voeding aangeboden wordt, een verantwoord alcoholbeleid wordt gevoerd en de omgeving rookvrij is. Met welk thema willen jullie als eerste aan de slag? Ga de challenges aan, verzamel badges en maak samen jullie sportlocatie gezonder!

Na een fanatieke training of wedstrijd gaat er niets boven samen gezellig nagenieten in de kantine. Met een verfrissend drankje en lekker eten. Is jullie kantine ingericht met een biertap en frituur of blijft het bij een bal gehakt met een frisje?

Een gezond alternatief is echt een mooie uitbreiding op je assortiment en door veel sporters wordt het enorm gewaardeerd. Wat is er voor de grote trek? Misschien een volkoren tosti naast een patatje? Team:Fit zet zich in voor een gezonde sportomgeving. Dit houdt in dat er gezonde voeding is, er een verantwoord alcoholbeleid is en dat het sportterrein rookvrij is. Welke ambities hebben jullie op dit vlak? Er zijn zoveel kleine handelingen die kunnen bijdragen aan het gezonder maken van de sportomgeving. Denk aan het handhaven op NIX18, denk aan het in gesprek gaan met rokers voor een rookvrij sportterrein en denk aan het stimuleren van waterdrinken. Waarschijnlijk heeft de club al ergens een kleine stap gezet, waarop we kunnen voortborduren naar een gehele gezonde sportaccommodatie.

Hoe ziet het traject er uit? De vier stappen

1. Trap af

Tijdens de aftrap komt de Team:Fit Coach langs om het team beter te leren kennen. Wat betekent een gezondere sportomgeving voor jullie en welke verwachtingen zijn er?

2. Bekijk de huidige opstelling

Samen met de Team:Fit Coach brengen jullie de huidige situatie in kaart en kiezen jullie een thema om mee aan de slag te gaan. Hoe gezond is het voedingsaanbod op dit moment? Is het sportterrein al (gedeeltelijk) rookvrij? En is er al beleid gericht op verantwoord alcoholgebruik? Ook niet onbelangrijk: waar liggen de kansen?

3. Kies challenges

Nu jullie weten hoe het ervoor staat en met welk thema jullie gaan starten, is het tijd om de challenges te bepalen. Gaan jullie gezonder drinken aanbieden met de Dorstlesser Challenge? Worden het rookvrije buitenruimtes met de Frisse Neus Challenge of gaat de voorkeur uit naar de Bewuste Borrel Challenge? Bepaal zelf welke en hoeveel challenges jullie aangaan.

4. Verzamel badges

Ga aan de slag met de gekozen challenges en vink de stappen af die zijn gezet. Alle stappen in een challenge voltooid? Dan krijgen jullie een badge! Verzamel de badges en vier deze topprestatie met de hele club!

Team:Fit

Team:Fit is een landelijk initiatief van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht), gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zij zetten zich in voor een gezondere sportomgeving. Als team doen ze dit samen met gemotiveerde ouders, sportclubs, vrijwilligers, accommodaties, experts en partners.

Ook aan de slag?

Alle diensten van Team:Fit zijn kosteloos en vrijblijvend. Neem contact op met Team:Fit Coach Drenthe, : Wineke Holtrop – 06-40415591 – wineke.holtrop@teamfit.nl of kijk voor meer informatie op teamfit.nl.

Er is een speciale brochure ontwikkeld voor verenigingen en sportlocaties, bekijk hem hier.

Succesverhalen

Bel mij terug over dit onderwerp..

De specialist

Wineke Holtrop

Mijn naam is Wineke Holtrop, ik ben Sportconsulente bij SportDrenthe en met de twee projecten Team:Fit en MDT (maatschappelijke diensttijd) ben ik betrokken bij Sportclub Drenthe.

wholtrop@sportdrenthe.nl