Positief sportklimaat

HOE ZORG JE VOOR EEN POSITIEF SPORTKLIMAAT BINNEN DE CLUB EN LANGS DE LIJN?

Op veel sportvelden zijn ze graag gezien, ouders langs de lijn. Het liefst zien we ouders die vooral positief zijn en zich niet bemoeien met de tactiek en het wisselbeleid. In de praktijk zien we toch ook vaak ouders die schreeuwend langs de lijn staan om zoon of dochter ‘aan te moedigen’. We zien trainers en coaches die vooral bezig zijn met winnen en moeite hebben om alle kinderen op een zelfde manier te benaderen. Het gaat niet om winnen of verliezen, het gaat om plezier in de sport, dan komt het resultaat vanzelf. Maar de weg naar een positief sportklimaat komt niet vanzelf.

Het liefst zien we jongeren die blijven sporten binnen de club en zich, als ze ouder worden, ook nog gaan inzetten als vrijwilliger. Bijvoorbeeld door wedstrijden te begeleiden bij de jongste jeugd als coach of scheidsrechter. Of door de trainer te worden en zich meer te ontwikkelen op technisch vlak. Hoe zorg je dat je deze jongeren binnenhoudt en dat ze liever bij de sportclub blijven dan een zaterdagbaantje nemen. Investeer in een positief sportklimaat EN in je jongeren.

Instructie Verantwoord Alcoholgebruik – cursus IVA

Barvrijwilligers die alcohol schenken moeten een Instructie Verantwoord Alcoholgebruik (IVA) hebben gevolgd. Hun namen worden op een lijst genoteerd die in de kantine aanwezig moet zijn. De IVA behandelt  3 onderwerpen: de barvrijwilliger en de Alcoholwet informatie over alcohol en alcoholgebruik de praktijk van verantwoord schenken Hiervoor is een korte videofilm ontwikkeld en ander presentatiemateriaal. De barvrijwilligers krijgen dus feitelijke informatie en bespreken praktijksituaties. De instructie duurt 2 uur en er is geen examen aan verbonden. Bekijk hier ook het nieuwsartikel over de nieuwe alcoholwet per 1 juli 2021. Mogelijkheden om de IVA te volgen zijn; een e-learning via de

Lees hier verder

Positief Sportklimaat: POD Sport

De jeugd heeft de toekomst en brengt veel tijd door bij de vereniging. Als vereniging heb je een belangrijke rol in het creëren van een veilige, stimulerende omgeving. Samen met de ouders wil je zorgen dat ieder kind met plezier naar de club komt, zijn of haar talent kan ontwikkelen en geniet van het sporten met leeftijdsgenootjes.

Lees hier verder
De specialist
Anne Prins

Mijn naam is Anne Prins, sinds 1999 Senior Verenigingsadviseur bij SportDrenthe. Uiteraard ben ik dan ook betrokken bij Sportclub Drenthe. Vanuit mijn functie ben ik 3-4 avonden op pad om verenigingen te adviseren/helpen

aprins@sportdrenthe.nl
Laatste Nieuws

Bel mij terug over dit onderwerp