MDT Maatschappelijk Dienst Tijd

MAATSCHAPPELIJKE DIENSTTIJD BIJ VERENIGINGEN

SportDrenthe voert vanaf 1 mei dit jaar tot en met voorjaar 2021 een proeftuin in het kader van de Maatschappelijke Dienst Tijd voor jongeren uit. Dit fenomeen werd door de huidige regering in het regeerakkoord opgenomen en heeft als doel jongeren ‘optimaal’ de kans te bieden betrokken te zijn bij en een bijdrage te leveren aan de samenleving. De maatschappelijke diensttijd biedt tijd en ruimte waarin jongeren zich inzetten voor een ander en zo hun eigen talenten ontdekken en ontwikkelen. Het is een kans om ervaring op te doen en misschien wel een duidelijker beeld te krijgen voor een beroepskeuze.

Bij veel sportverenigingen en sportscholen is er een structureel tekort aan vrijwilligers voor allerlei functies. Daarom koppelen wij (SportDrenthe) in dit project jongeren aan de sportverenigingen in Drenthe om de maatschappelijke diensttijd in te vullen. We gaan jongeren werven die zich bezig gaan houden met een veelheid aan werkzaamheden van onderhoud aan sportaccommodaties, kantinebeheer en bardiensten tot en met het geven van trainingen aan (vooral) jeugdige sporters. Vooral dat laatste is iets waar we met jongeren het verschil willen en kunnen maken, omdat (ook het Nationaal Sportakkoord wijst daarop) slechts 1/3 van de vrijwillige trainers is geschoold voor deze belangrijke en verantwoordelijke sporttechnische functie.

MDT cursus EHBO, AED en BHV

Begin 2021 ligt alle sport nog stil, alleen jongeren onder de 18 kunnen samen blijven trainen, volwassenen mogen alleen in tweetallen sporten. Juist nu is de tijd om jongeren te betrekken bij de club. Door ze vrijwilliger te maken laat je ze meedenken over de toekomst van de club en zorg je voor binding. Ook voor hun is dit een mooie periode om iets bij te leren, aangezien ook hun sociale leven bijna volledig stil is komen te staan. Doe mee aan een EHBO, AED of BHV-cursus Door een EHBO, AED of BHV-cursus te volgen, leer je wat je moet

Lees hier verder

MDT Cursus Sociale hygiëne

De sportkantine, het sociale hart van iedere vereniging. Nu tijdens de corona crisis zijn ze helaas allemaal dicht. Dit is juist het moment om voor te bereiden en te zorgen dat zodra we weer open mogen we er ook klaar voor zijn. Bij iedere vereniging is het lastig om voldoende vrijwilligers te hebben en ook de barbezetting is soms een uitdaging. Denk dan eens aan de jongeren binnen je club. Zij zijn enthousiast, voelen het publiek goed aan en kennen vaak het horeca vak. Met een cursus sociale hygiëne op zak zijn ze helemaal een goede aanvulling op het barpersoneel.

Lees hier verder

MDT On the job coaching voor jonge trainers

Jongeren kunnen het verschil maken voor een vereniging in deze onzekere, moeilijke tijden. Sporten blijft ontzettend belangrijk, natuurlijk om gezond te blijven en op die manier het virus de baas te blijven. Maar sport is ook één van de weinige uitlaatkleppen en vormen van ontspanning die er op dit moment zijn. Voor kinderen is het ontzettend belangrijk dat de kwaliteit van de trainingen goed is en blijft en dat de coaching bij de wedstrijden op niveau blijft. Juist voor de jongere trainers en coaches bieden wij nu een begeleidingstraject om ze extra handvaten te geven voor de training. Biedt je

Lees hier verder

MDT Cursus Corona handhaving en sport

De corona maatregelen zijn weer aangetrokken en dit heeft direct betrekking op sportclubs en hun vrijwilligers. Lukt het de club om alles in goede banen te lijden, of is dit nog lastig? Weet iedereen wat de regels zijn en is dit duidelijk zichtbaar? Het is fijn als er iemand is die hier op toe ziet en die controleert of de corona maatregelen worden nageleefd. Dit is natuurlijk een hele verantwoordelijkheid. Durf je mensen aan te spreken op hun gedrag als ze de regels overtreden? Als ze onvoldoende afstand houden of komen kijken langs de lijn wat niet de bedoeling is?

Lees hier verder

MDT Cursus Positief Coachen

Jongeren kunnen het verschil maken voor een vereniging in deze onzekere, moeilijke tijden. Mensen zijn onzeker hoe het corona virus zich ontwikkeld en maken zich vooral zorgen welke gevolgen dat heeft in de privé sfeer. Kunnen de kinderen blijven sporten? Kunnen ze zelf nog komen kijken? Mogen ze nog wel mee naar uit wedstrijden en meerdere kinderen meenemen in de auto? Al deze vragen maakt onzeker en dat zorgt vaak voor een negatieve benadering. Juist nu is het ontzettend belangrijk om te kiezen voor een positieve benadering van de jeugd spelers. Jij kunt daar het verschil in maken. Doe mee

Lees hier verder

MDT: Voor jongeren

Bij je sportclub maak je nieuwe vrienden, leer je samen te werken en ontwikkel je motorische vaardigheden en sporten is gezond. Maar je bent er natuurlijk vooral omdat sporten leuk is of omdat je graag samen met je vrienden tijd doorbrengt. Maar heb je er al wel eens over nagedacht om (vrijwilligers)werk te gaan doen binnen je club?

Lees hier verder
De specialist
Wineke Holtrop

Mijn naam is Wineke Holtrop, ik ben Sportconsulente bij SportDrenthe en met de twee projecten Team:Fit en MDT (maatschappelijke diensttijd) ben ik betrokken bij Sportclub Drenthe.

wholtrop@sportdrenthe.nl
Laatste Nieuws

Bel mij terug over dit onderwerp

Wij gebruiken het e-mailadres voor en bevestigingsmail. Mochten wij geen contact met je kunnen krijgen dan ontvang je daarover een e-mail.