Verenigingsondersteuning tijdens de corona crisis

Update 21 april 2021

Tijdens de persconferentie van 20 april kondigde premier Mark Rutte aan dat stap 1 in het openingsplan gezet wordt.

Vanaf woensdag 28 april: gaat de avondklok er af en mag je thuis 2 gasten ontvangen. Winkels mogen weer open en je mag in de middag weer eens op een terras zitten.

Sporten blijft belangrijk, maar het blijft bij sporten in 4-tallen in de buitenlucht en in georganiseerd verband. De terrassen bij de sportkantines mogen nog niet open.

Voor de sport geldt nog altijd: De binnensportaccommodaties blijven dicht (sporthallen en sportscholen): zwembaden mogen alleen weer open voor zwemlessen. Buiten sporten bij verenigingen mag in groepjes van vier. Tot 27 jaar mag er in teamverband getraind worden. Wedstrijden, competities en toernooien zijn nog altijd niet toegestaan. Buiten fietsen, wandelen en hardlopen mag individueel of met zijn tweetjes (buiten het eigen gezin). Gebruik onze Drentse openbare ruimte! Ga naar buiten en blijf in beweging!

Tot de volgende versoepeling 2021:

• Sporten met maximaal 4 volwassenen op anderhalve meter
  • Er mogen meerdere groepjes van 4 op een sportveld sporten, mits de afstand te borgen is
  • Wedstrijden zijn niet toegestaan
  • Competities zijn afgelast
  • Kantines en kleedkamers zijn dicht
  •  Jeugd tot 27 mag blijven trainen in teamverband

ondersteuning in de corona crisis

Hebben de corona maatregelen grote gevolgen voor uw club? Wij helpen u graag! Stel uw vraag aan onze verenigingsadviseurs.

De volgende basis regels zijn nog steeds van kracht

• Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen
  • Ben je 18 jaar of ouder: houd 1,5 meter afstand
  • Was vaak uw handen
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits

Eén van de belangrijke adviezen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen is om de hygiënerichtlijnen te volgen. Het RIVM heeft hier uitleg en adviezen voor opgesteld.

Onze werkzaamheden in corona tijd

Onze medewerkers werken zo veel als mogelijk vanuit huis. Vergaderingen en bijeenkomsten, maar ook cursussen en workshops proberen wij digitaal te verzorgen.

Wat wij kunnen doen

• Online vergadering faciliteren: met Microsoft Teams kunnen wij meetings en vergaderingen goed organiseren.
  • ‘Aanschuiven’ bij overleggen en direct tips en advies geven
  • Ondersteunen bij de voorbereiding van trajecten voor als we weer los mogen
  • Helpen bij communicatie naar leden en vrijwilligers

Tips voor u als vereniging

• Zorg voor goede communicatie naar leden: zij missen het fysieke sporten, maar ook het sociale aspect
  • Gebruik de vrij gekomen tijd voor onderhoudsklussen
  •  Doe een energiescan om te kijken of u nog kunt besparen en/of kunt investeren in duurzaamheidsoplossingen
  • Betrek de jeugd bij het maken van beleid en plannen voor de toekomst. Ook zij hebben veel meer tijd en zoeken naar een zinvolle besteding. Kijk ook eens naar onze mogelijkheden in het MDT project.

Routekaart

De rijksoverheid heeft een routekaart met een overzicht van de maatregelen per risiconiveau. Op basis van deze routekaart kunt u scenario’s maken voor uw vereniging waarmee u snel kunt inspelen op veranderende situaties.

Tip: organisatie Algemene vergadering

Veel verenigingen lopen er tegen aan dat dit het moment is waarop eigenlijk de algemene (leden)vergadering georganiseerd zou moeten worden.  Binnen de huidige maatregelen kan dat niet in de normale vorm. Lees hier wat wel kan.

Overheidsregelingen in tegemoetkoming schade Covid-19 voor sportorganisaties

Sinds het begin van de coronacrisis heeft de (rijks-)overheid een aantal financiële regelingen getroffen voor diverse sectoren in Nederland. Een aantal daarvan zijn specifiek bedoeld ter ondersteuning van de amateursport. Sommige zijn meer algemene regelingen waar de amateursport in bepaalde gevallen ook gebruik van kan maken. Hieronder een overzicht van de verschillende regelingen en hoe u hier van gebruik van kunt maken. Helemaal onderaan een regeling specifiek voor en van de Provincie Drenthe.

Update 11 februari 2021:

Hieronder de regelingen. Klik op de button voor de uitleg.

Regeling Tegemoetkoming Amateursportorganisaties (TASO), onderdeel sportpakket 2.0

Regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (TVS)

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 4.0)

‘Frisse Start’: steuntje in de rug voor vrijwilligersorganisaties van de Provincie Drenthe

Het valt ons op dat verenigingen vaak denken “hiervoor komen wij toch niet in aanmerking”. Niets is minder waar. Onze ervaring is dat weliswaar niet alle, maar wel heel veel verenigingen voor de regelingen in aanmerking komen. Het advies is daarom om altijd uit te zoeken of uw vereniging hier ook aanspraak op kan maken.

Houdt uw agenda vrij op woensdag 3 maart vanaf 20.00 uur. SportDrenthe organiseert dan een webinar: ‘Met de penningmeester door de financiële regelingen en tips voor een gezonde bedrijfsvoering’

Zodra de uitnodiging klaar is ziet u deze in de agenda op de website en kunt u zich inschrijven.

De teamspelers