Corona

Verenigingsondersteuning tijdens de corona crisis

Update 25 januari 2022

Vanaf morgen is er weer meer mogelijk, voor alle sectoren. Horeca mag weer open en evenementen (met vaste zitplaats) zijn toegestaan. Ook sportwedstrijden buiten clubverband mag weer en er is weer publiek toegestaan.

Vanaf woensdag 26 januari: zijn alle sportlocaties weer open. Trainingen en wedstrijden buiten clubverband mogen voor iedereen zonder afstand tijdens het sporten. Er is weer publiek welkom, zowel binnen als buiten. Een coronatoegangsbewijs is verplicht in alle binnen locaties (kleedkamers, toiletten, douches, zalen en kantines) voor personen boven de 18 jaar. Sportkantines mogen open, met CTB en vaste zitplaats tot 22.00 uur (daar blijven dezelfde regels gelden als in de horeca).

Daarnaast is er een mondkapjesplicht in alle binnenruimtes en ook buiten waar anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is.

Alle informatie vind je op rijksoverheid.nl of op de site van NOC*NSF 

De maatregelen op een rijtje:

 • Binnen en buiten sporten mag voor iedereen 
 • Coronatoegangsbewijs verplicht in alle binnenlocaties (kleedkamers, sportzalen en kantines)
 • Wedstrijden en trainingen zijn toegestaan, ook buiten clubverband
 • Sporten in groepsverband is toegestaan
 • Kantines mogen alleen open met CTB en vaste zitplaats, tot 22.00 uur.
 • Publiek is toegestaan, buiten op 1,5 meter afstand en binnen 1,5 meter afstand en een CTB
 • Als het publiek een vaste zitplaats heeft, mag een locatie zoveel plaatsen benutten als kan met de 1,5-meter-regel. En binnen maximaal 1.250 bezoekers hebben.

Voor veel verenigingen was het een super lastig jaar. Deze nieuwe maatregelen zorgen bij veel verenigingen voor het gevoel dat er juist verzwaring van maatregelen komt in plaats van versoepeling. Eerder schreven wij al het artikel Coronacheck in sportkantine: hoe kan een sportclub hier mee omgaan? hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Nu lees je hiernaast ook een aantal tips om met deze verzwarende maatregelen om te gaan. Wij zijn van mening dat communicatie naar leden het belangrijkste is om het opstappen van leden te voorkomen. Wij denken graag mee om dit voor uw vereniging zo goed mogelijk in te richten, neem contact met ons op voor advies op maat!

Sportkracht12 en NOC*NSF hebben een statement afgegeven, lees hier ons artikel hierover

ondersteuning in de corona crisis

Hebben de corona maatregelen grote gevolgen voor uw club? Wij helpen u graag! Stel uw vraag aan onze verenigingsadviseurs.

Corona virus en sport – NOC*NSF

Maatregelen die gelden voor de sport worden door NOC*NSF bekeken en zo snel mogelijk verwerkt. De meest actuele informatie vindt u op nocnsf.nl/coronavirus-en-sport.

Protocol verantwoord sporten – NOC*NSF

Dit protocol wordt na iedere aangekondigde verandering in maatregelen aangepast nocnsf.nl/sportprotocol.

Corona en sport – RIVM

Alle actuele maatregelen vanuit de overheid over corona en sport leest u op deze pagina.

De volgende basis regels zijn nog steeds van kracht

 • Heeft u klachten: blijf thuis en laat u zo snel mogelijk testen
 • Ben je 18 jaar of ouder: houd 1,5 meter afstand
 • Was vaak uw handen
 • Werk zoveel mogelijk thuis
 • Vermijd drukke plekken en reis zoveel mogelijk buiten de spits

Eén van de belangrijke adviezen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen is om de hygiënerichtlijnen te volgen. Het RIVM heeft hier uitleg en adviezen voor opgesteld.

Onze werkzaamheden in corona tijd

Onze medewerkers werken zo veel als mogelijk vanuit huis. Vergaderingen en bijeenkomsten, maar ook cursussen en workshops proberen wij digitaal te verzorgen.

Wat wij kunnen doen

 • Online vergadering faciliteren: met Microsoft Teams kunnen wij meetings en vergaderingen goed organiseren.
 • ‘Aanschuiven’ bij overleggen en direct tips en advies geven
 • Ondersteunen bij de voorbereiding van trajecten voor als we weer los mogen
 • Helpen bij communicatie naar leden en vrijwilligers

Tips voor u als vereniging

 • Zorg voor goede communicatie naar leden: zij missen het fysieke sporten, maar ook het sociale aspect
 • Gebruik de vrij gekomen tijd voor onderhoudsklussen
 •  Doe een energiescan om te kijken of u nog kunt besparen en/of kunt investeren in duurzaamheidsoplossingen
 • Betrek de jeugd bij het maken van beleid en plannen voor de toekomst. Ook zij hebben veel meer tijd en zoeken naar een zinvolle besteding. Kijk ook eens naar onze mogelijkheden in het MDT project.

Routekaart

De rijksoverheid heeft een routekaart met een overzicht van de maatregelen per risiconiveau. Op basis van deze routekaart kunt u scenario’s maken voor uw vereniging waarmee u snel kunt inspelen op veranderende situaties.

Tip: organisatie Algemene vergadering

Veel verenigingen lopen er tegen aan dat dit het moment is waarop eigenlijk de algemene (leden)vergadering georganiseerd zou moeten worden.  Binnen de huidige maatregelen kan dat niet in de normale vorm. Lees hier wat wel kan.

Overheidsregelingen in tegemoetkoming schade Covid-19 voor sportorganisaties

Sinds het begin van de coronacrisis heeft de (rijks-)overheid een aantal financiële regelingen getroffen voor diverse sectoren in Nederland. Een aantal daarvan zijn specifiek bedoeld ter ondersteuning van de amateursport. Sommige zijn meer algemene regelingen waar de amateursport in bepaalde gevallen ook gebruik van kan maken. Hieronder een overzicht van de verschillende regelingen en hoe u hier van gebruik van kunt maken. Helemaal onderaan een regeling specifiek voor en van de Provincie Drenthe.

Update 11 februari 2021: 

Hieronder de regelingen. Klik op de button voor de uitleg.

Regeling Tegemoetkoming Amateursportorganisaties (TASO), onderdeel sportpakket 2.0

Regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (TVS)

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW 4.0)

‘Frisse Start’: steuntje in de rug voor vrijwilligersorganisaties van de Provincie Drenthe

Subsidie ‘frisse start’

De provincie Drenthe ondersteunt – via gemeenten – organisaties die afhankelijk zijn van vrijwilligers met een subsidie zodat zij een frisse start kunnen maken zodra de coronamaatregelen dat toelaten. De subsidie dient ten goede te komen aan vrijwilligersinitiatieven die sociaal-culturele activiteiten organiseren die bijdragen aan de vitaliteit en kwaliteit van leven en wonen in Drenthe.

Verschillende gemeenten hebben de subsidie nu open gesteld, kijk hier welke gemeenten dat zijn.

Het valt ons op dat verenigingen vaak denken “hiervoor komen wij toch niet in aanmerking”. Niets is minder waar. Onze ervaring is dat weliswaar niet alle, maar wel heel veel verenigingen voor de regelingen in aanmerking komen. Het advies is daarom om altijd uit te zoeken of uw vereniging hier ook aanspraak op kan maken.

De teamspelers