Bestuur & Beleid

HOE ZORG JE VOOR DE JUISTE KOERS BINNEN DE CLUB?

Het besturen van een vereniging is een taak die veel tijd en energie van de bestuursleden vraagt. Je bent maar ‘gewoon’ vrijwilliger, maar als bestuurslid heb je er bijna een extra baan bij. Of je nu de rol van voorzitter, penningmeester, secretaris of een andere bestuursfunctie bekleed, het vraagt nogal wat kennis en inspanning. En leden verwachten in deze tijd maar ‘gewoon’ dat alles voor ze geregeld wordt. Dat het runnen van een club echt wat vraagt van het bestuur wordt al gauw vergeten.

Als bestuur ben je hoofdverantwoordelijk voor alles wat er speelt binnen je vereniging. Op sporttechnisch gebied, maar ook voor de sponsoring, je vrijwilligers, de kantine, het onderhoud van de accommodatie, het klimaat binnen je club en alle randzaken die voorbij komen. Dat kun je alleen maar managen als je de poppetjes op de juiste plek hebt. Je wilt de juiste kennis en expertise in huis hebben. En dan moet je ook nog de actualiteit volgen. Dat vraagt een gezonde dosis energie en doorzettingsvermogen. Bovendien zien we bij veel verenigingen het probleem dat juiste de kaderfuncties moeilijk in te vullen zijn en dat vervanging steeds lastiger wordt. Verjonging in besturen is een belangrijk thema.

SportDrenthe heeft de expertise en kennis om u als bestuur te ondersteunen bij alle vraagstukken die in een vereniging voorbij kunnen komen. We komen graag eens langs om te kijken wat we voor uw club kunnen betekenen. Hieronder beschrijven we een aantal diensten die veel voorkomen en waar we dagelijks mee bezig zijn. Daarnaast hebben we jarenlange ervaring als verenigingsadviseurs en bijna alles al wel eens meegemaakt. Heeft u een probleem dat we toch nog nooit bij de hand hebben gehad? Dan putten we uit onze eigen ervaring, betrekken we specialisten en gaan we met u in gesprek om tot de juiste oplossing te komen. Samen helpen we u als bestuur verder naar een toekomstbestendige, vitale vereniging!

Procesbegeleiding op maat

SportDrenthe wil verenigingen sterk en toekomstbestendig houden/maken. Daarom stimuleren we een open blik en een ondernemende houding bij bestuurders, trainers, commissieleden en andere vrijwilligers. Tijden veranderen en ook de manier waarop we sporten. Daarom is het goed om regelmatig na te denken over wat voor vereniging je wilt zijn en wat de koers is die je wilt gaan varen.

Lees hier verder

Vrijwilligers: een beleidsplan maken

Wordt de jeugdtrainer betaald door de club? Hebben alle kantine vrijwilligers een diploma sociale hygiëne nodig? Hoe weet je als club zeker dat alle vrijwilligers een Verklaring Omtrent Gedrag hebben. Heb je het idee dat er op iedere bestuursvergadering weer een vraag ligt met betrekking tot vrijwilligerszaken? Wordt iedere bestuursperiode opnieuw de discussie gevoerd welke vrijwilligers wel en welke geen vergoeding krijgen? Stel een beleidsplan vrijwilligers op en zorg dat vragen altijd helder en verantwoord beantwoord kunnen worden. Het einde van discussies aan de bestuurstafel en eindeloze overleggen met vrijwilligers. Eén plan zorgt voor duidelijkheid en overzicht. Hoe ziet een

Lees hier verder

Sponsoring: cursus succesvol sponsoren werven

Sponsoring is alleen maar goodwill. Dat geldt voor een deel van je sponsoren vast en zeker, maar kan dit ook anders? In tijden van economische onzekerheid is sponsoring voor veel bedrijven niet vanzelfsprekend. Ze willen echt nog wel iets, maar het moet wel meerwaarde hebben. Bovendien is het doen van grote investeringen een risico. Je zult op zoek moeten naar de juiste sponsormatch. Net als voor je vrijwilligers geldt ook voor je sponsoren dat ze waardering willen voelen, je zult moeite voor ze moeten doen, het zal de sponsor ook iets op moeten leveren. Met deze cursus helpen we jou en de club bij het vinden van nieuwe sponsoren. Ervaring leert dat aan het einde van de cursus de sponsorbegroting ruim is verbeterd en er een mooi sponsormodel staat.

Lees hier verder
De specialist
Anne Prins

Mijn naam is Anne Prins, sinds 1999 Senior Verenigingsadviseur bij SportDrenthe. Uiteraard ben ik dan ook betrokken bij Sportclub Drenthe. Vanuit mijn functie ben ik 3-4 avonden op pad om verenigingen te adviseren/helpen

aprins@sportdrenthe.nl
Laatste Nieuws

Bel mij terug over dit onderwerp

Wij gebruiken het e-mailadres voor en bevestigingsmail. Mochten wij geen contact met je kunnen krijgen dan ontvang je daarover een e-mail.